EN MOVIMENT | CICLE PENSAMENT I CULTURA CRÍTICA

La conversa amb Josep M. Busqueta obre el cicle de primavera de «Pensament i cultura crítica al Baix Solsonès»

Dijous 16 de maig comença l'edició de primavera 2024 del cicle Lectures i cultura crítica al Baix Solsonès

L’edició comptarà amb la presentació del llibre Passar a l'Ofensiva de Josep M. Busqueta, que es presentarà el dia 16 de maig a la biblioteca Carles Morató de Solsona, i Desemboscant, de Martí Boada,que es celebrarà el 13 de juny al Celler del Miracle

Yayo Herrero presenta a Solsona el llibre 'Absències i Pèrdues'

| 14/05/2024 a les 12:43h
Arxivat a: En moviment, pensament crític, Solsonès
Arriba l'edició primavera 2024 de «Lectures i cultura crítica al Baix Solsonès. Pensament pel combat per l'esperança», organitzat des del projecte ACTUA amb la col·laboració del Casal Popular la Fura. Aquest vol ser un espai de trobada, lectura i pensament per combatre els monstres que ens amenacen. Aquest espai vol ser un punt de trobada per pensar i debatre de manera crítica els diferents fronts oberts que actualment hi ha, tant des d'una òptica global com local.

Tal com va fer l’edició de l’hivern 2023, amb la xerrada sobre periodisme i pensament crític amb La Directa i Setembre i la conversa i presentació del llibre Yayo Herrero, el cicle s’hi parlarà de desigualtat, col·lapse, combat, i de com desemboscar el camí per a construir esperança. El cicle de primavera s’organitza novament amb dos actes que seran conduïts per periodistes solsonines.

El dijous 16 de maig, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Carles Morató, al Saló Homilies d’Organyà (Solsona), es parlarà sobre l'estat del món i de com passar a l'ofensiva i combatre els mostres que ens amenacen, amb la presentació del llibre "Passar a l'ofensiva" del pastisser, economista i activista Josep M. Busqueta, i membre del Seminari Taifa. “Passar a l’Ofensiva” és una eina imprescindible per als temps convulsos que vivim i els que vindran. A la crisi estructural del capitalisme s’hi ha afegit els estralls de la pandèmia, del clima que ja ha canviat, l’escassetat de materials... Els moviments socials afrontem el repte més important de la història. Ens calen propostes globals, universalitzables. Passar a l’ofensiva.

El segon acte serà el dijous 13 de juny. En aquest cas serà al Celler del Miracle, també a les 19:00. S'hi presentarà el llibre "Desemboscant", de Martí Boada, doctor en Ciències  Ambientals, geògraf i naturalista, amb l'autor i la periodista Maria Moreno. “Desemboscant” és poesia, saviesa i aprenentatge. Catalunya és un país de boscos i el bosc se’ns presenta com una gran escola i una gran universalitat. Observar-lo i llegir-lo requereix d’una mirada crítica, que entengui i defensi la terra, la ruralitat i la vida.

Aquestes trobades compten amb el finançament del Departament de Drets Socials i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. L’ACTUA - Fem coses al baix Solsonès i rodalia és un pla de desenvolupament comunitari promogut per la cooperativa l’Arada. Des del 2009 acompanya i dona suport a projectes locals de base col·lectiva dels pobles del sud de la comarca del Solsonès i pobles veïns. 
 

Un dels cartells de l'esdeveniment. Foto: Projecte Actua

 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»