EN MOVIMENT | ATENEU COOPERATIU

96 projectes d’economia social acompanyats a les comarques centrals

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central fa balanç del darrer any d’actuació, en el qual ha donat suport a més d’una trentena d’iniciatives del Bages, més d’una vintena a Osona, més d’una desena al Berguedà i una quinzena més entre el Solsonès, el Moianès i el Lluçanès

Les comunitats energètiques i les cooperatives d’habitatge se situen entre els projectes més nombrosos

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat

| 23/02/2023 a les 10:13h
Arxivat a: En moviment, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/02/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha acompanyat 96 projectes d’economia social a les comarques centrals en el darrer any. Les iniciatives van des de cooperatives de serveis que agrupen persones professionals que fins al moment treballaven com a autònomes en diversos àmbits a comunitats energètiques com Olost i Santa Creu Sostenible o Llumprimer i cooperatives d’habitatge com Cal Blanxart o La Raval, que s’ha consolidat enguany com a cooperativa d’habitatge generacional a Manresa.

A part del suport en la creació i consolidació d’una cooperativa o en la transformació d’una associació o empresa en cooperativa, l’Ateneu també ha ofert suport en altres àmbits com ara en l’obtenció d’ajuts i subvencions, la gestió econòmica i la legislació o la definició del model de negoci. Per exemple, pel que fa als acompanyaments a la consolidació i creixement de cooperatives existents, l’Ateneu ha donat suport a iniciatives com ara Artium Celler Cooperatiu d’Artés – Bages, Klaab o Sàmara Natura. Pel que fa a cooperatives de nova creació, entre les que han estat acompanyades per l’Ateneu hi ha hagut CoopBerguedà, l’Obradora de la Catalunya Central, Brot Agrològic i la cooperativa de segon grau Osona Energia, entre moltes d’altres.

Xifres totals
Un 20% dels projectes acompanyats per l’Ateneu, que actua a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i Lluçanès, estan relacionats amb les comunitats energètiques locals i les cooperatives d’habitatge compartit. Enguany, a causa d’aquest creixent interès, l’Ateneu ha volgut tenir aquestes dues temàtiques com a eixos de treball, juntament amb les de cures i de territori. S’han organitzat diverses trobades sectorials, com la d’habitatge cooperatiu, que va comptar amb una trentena de persones assistents. També tenint en compte les xifres totals anuals, en aquest darrer any hi ha hagut gairebé 2.500 persones participants en les activitats, gairebé mil més que l’any anterior. Pel que fa als sis anys d’existència de l’Ateneu, els acompanyaments totals ascendeixen a 456 i les cooperatives constituïdes s’apropen al centenar, ja que sumen 99.

Agroalimentació i cultura
La posada en marxa dels cercles de treball agroalimentari i de cultura ha estat una de les grans novetats d’enguany. Els cercles han acompanyat 13 i 20 projectes, respectivament, i han portat a terme 262 i 151 hores d’acompanyament. A més, entre totes les entitats de l’economia social que formen part de l’Ateneu s’han comptabilitzat un total de 57 nous llocs de treball i 13 constitucions de cooperatives. A la primera assemblea de l’any de l’Ateneu, que es va portar a terme a l’alberg cooperatiu Els Caus de Mura, es va treballar en la construcció d’escenaris de futur i l’elaboració de propostes per la transició ecosocial, i es va aprofundir en els àmbits del teixit comunitari, la incidència política, els ecosistemes i l’entorn natural i el teixit productiu. Per altra banda, es van dibuixar certs reptes per incloure en el pla de treball, per exemple la cocreació de política pública, la revalorització i priorització de feines essencials, el repoblament i reactivació rural, la corresponsabilitat alimentària, l’ecodependència i la cultura com a bé essencial. Els resultats de l’assemblea estan recollits al següent document.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de les comarques centrals, que forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. Es tracta d’un total de 14 ateneus cooperatius, l’actuació dels quals s’emmarca en el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
La primera sessió serà el 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa | Totes les sessions tindran una part teòrica al matí i una de més pràctica i lúdica a la tarda
Organitzadors i guardonats del concurs d'il·lustració, dijous a l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló
Organitzadors i guardonats del concurs d'il·lustració, dijous a l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló
Josep Comajoan Colomé
Dijous es van lliurar a Torelló els reconeixements a les tres persones guanyadores del certamen d’il·lustració del mateix nom | Els relats han d’estar inspirats en les deu il·lustracions finalistes i tant poden ser del gènere distòpic com utòpic
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»