En Moviment | Pagesia

La Talaia Pagesa crea Rural(ment) i posa el focus en el benestar emocional de la pagesia

Rural(ment) vol esdevenir una eina per a la pagesia que impulsi el seu optimisme a partir de la música com a eina connectora que obri les emocions

La proposta s’estrena el 22 de març a Vic, coincidint amb el Mercat del Ram, però hi ha l’objectiu de replicar-la en altres territoris de Catalunya

​La Talaia Pagesa, la llavor que ha germinat, però que necessita créixer i fer fruit

| 18/03/2024 a les 10:17h
Arxivat a: En moviment, Talaia Pagesa, pagesia, mercat del ram
Neus Monllor intervenint a la Talaia Pagesa 2023
Neus Monllor intervenint a la Talaia Pagesa 2023 | Talaia Pagesa
El divendres 22 de març s’estrena a Vic Rural(ment). Es tracta de la nova proposta creativa i disruptiva hereva del treball dels dos primers anys de Talaia Pagesa, l’espai inclusiu que el 2022 i 2023, també a Vic i coincidint amb el Mercat del Ram, va buscar resposta als reptes de la pagesia catalana.

Sense defugir les múltiples problemàtiques que afecten al sector i que ja tenen altres vies i actors d’expressió, Rural(ment) busca construir un relat positiu i amable en la pagesia. I ho farà d’una forma ben original, a través de la música com a eina connectora que obri la caixa emocional de la pagesia.

Davant una pagesia pessimista amb el present i el futur i amb malestars emocionals que nombrosos estudis internacionals posen de manifest, Rural(ment) pretén acostar-se al benestar emocional d’aquesta pagesia i acompanyar-la a transitar cap a models més saludables, tant per les persones com pels projectes que gestionen.

Ho faran posant l’atenció al món emocional per facilitar relats agraris des de la consciència, l’optimisme i l’esperança. Molt en la línia de les etiquetes de #pagesiaoptimista i #pagesiafeliç que ja havien sorgit de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa.

Per això, davant la constatació d’un dèficit d’espais per abordar la salut emocional de la pagesia, Rural(ment) neix amb la vocació de ser un baluard creatiu, disruptiu i valent on explorar de la mà de la música les emocions de les persones pageses que treballen al al camp.

Per fer-ho s’ha incorporat al Grup Motor de Talaia Pagesa a una consultora sistèmica, amb l’objectiu de materialitzar metodologies que generin impactes positius a les persones pageses que participin de Rural(ment).
 

Debat entre pageses i pagesos Foto: Talaia Pagesa


S’ha creat una experiència basada en un recorregut per les emocions, la música i el dia a dia de les feines del camp. Amb la música, com a eina connectora, es buscarà obrir l’univers emocional de la pagesia i acostar-se a allò que està més amagat.

Ho faran de la mà de Cèlia Clotes, especialista en acompanyament sistèmic al món rural, i Jonaina Salvador, artista-soprano i creadora del mètode terapèutic NSR.

Tot plegat, en la línia de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa, però amb uns objectius ja més focalitzats, avançant de forma col·lectiva cap a la sobirania emocional de la pagesia, que faciliti el treball i la presa de decisions i millorar el seu estat de benestar.

El primer Rural(ment), el 22 de març pel Mercat del Ram de Vic

L’estrena de Rural(ment) serà el divendres 22 de març a Vic, altre cop coincidint amb el Mercat del Ram, en aquest cas a l’espai de l’Institut del Teatre.

Neus Monllor i Dirk Madriles, dues de les persones inspiradores de la Talaia Pagesa, obriran la jornada explicant com s’ha arribat a la Talaia Pagesa 2024.

El gruix de matí, però, anirà dinamitzat per Cèlia Clotes i Jonaina Salvador, que de la mà de la música i de la pagesia participant en l’experiència buscaran resposta a les preguntes «A què sona la pagesia d’avui?» i «A què sona la pagesia del futur?».

Finalment, sota l’epígraf «Un sol poble, una sola veu», altre cop Monllor i Madriles tancaran l’estrena de Rural(ment).

Una experiència hereva de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa

La Talaia Pagesa s’aplega per primera vegada el 2022 a Vic, també coincidint amb el Mercat del Ram. Neix com un espai inclusiu, divers i actiu que doni resposta als reptes de la pagesia catalana. Ho fan, a diferència d’experiències similars, només donant protagonisme a les persones pageses que hi participen, sense cap propòsit tècnic i polític, només per actuar de manera coral, optimista i arrelada per explorar escenaris de futur de la pagesia.

Davant la inquietud compartida de diferents persones amb la certesa que calen espais que esdevinguin punt de trobada i facin d’altaveu de la pagesia catalana, enxarxant experiències engrescadores i generant un relat optimista, Talaia Pagesa ja crea aquell any 2022 un ambient de cooperació, confiança i treball que permet definir les passes següents.
 

Dinar amb producte de proximitat a la Talaia Pagesa 2023


El compromís és generar un espai nou, transgressor, directe, àgil i engrescador que alterni el punt d’encontre i trobada social amb la creació de xarxa i espai d’intercanvi d’experiències i d’altaveu dels reptes de la pagesia.

L’any 2023, en la segona edició, ja es posa l’accent en la pagesia de mirada humana, amb ànima, arrelada a la vida i al territori. S’hi presenta el Manifest Fundacional de la Talaia Pagesa i es fixen les bases perquè després de dos anys creant un espai d'encontre, diàleg i intercanvi amb la pagesia, el 2024 rebrota la Talaia en forma de Rural(ment).

La nova proposta neix de la reflexió que la Talaia Pagesa necessita trobar un nou propòsit a través d’una iniciativa disruptiva i útil que acompanyi la pagesia en el procés de transició, mirant a les emocions i la cultura com a elements innovadors i eines del canvi.

En definitiva, un espai de suport mutu on explorar com se sent la pagesia i com ho expressa a través de la música, dibuixant les emocions en forma de melodies, compassos i ritmes. I alhora continuar escoltant i donant veu a la pagesia de mirada humana, tot construint i difonent un relat que posi en valor l’univers rural i aquesta pagesia davant de la societat.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»