En moviment

​Presenten a l’Anoia l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

L’Ateneu Cooperatiu neix amb l’objectiu de fomentar l’economia social al territori i reforçar-hi la creació de noves cooperatives i ocupació estable i de qualitat

Cinc cooperatives de la Catalunya Central i Set-C s’han agrupat per treballar juntes amb la Generalitat i les administracions locals per fomentar l’economia social i solidària en el territori

​L’Ateneu Cooperatiu impulsarà la creació de cooperatives i llocs de treball de qualitat a la Catalunya Central durant l’any 2017

, Santa Margarida de Montbui | 03/04/2017 a les 18:24h
Arxivat a: En moviment, cooperatives, Sambucus, L'Arada, Dies d'agost, Frescoop, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Gedi, cooperativisme
Alba Rojas, en un moment de la seva intervenció. Al seu costat, Jordi Badia
Alba Rojas, en un moment de la seva intervenció. Al seu costat, Jordi Badia | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 03/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns al migdia s’ha fet la presentació a l’Anoia de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Ha estat en una roda de premsa al restaurant de la Tossa de Montbui, gestionat des de Frescoop, una de les sis cooperatives promotores de l’Ateneu de la Catalunya Central. Han participat a la roda de premsa Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu; Dolors Pujols, sòcia de la cooperativa L’Arada, i Jordi Badia, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Calaf. Tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf són dues de les administracions que formen part de la Taula Territorial de l’Ateneu i que donen suport al projecte.

L’Ateneu és un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l’aposta clara d’impulsar l’economia social i solidària en aquest territori, i crear ocupació estable i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives. El de la Catalunya Central és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat aquest any 2017 a Catalunya en el marc del programa Aracoop.

L’Ateneu de la Catalunya Central el formen sis cooperatives: Gedi i Frescoop, del Bages; Sambucus i Dies d’agost, d’Osona; L’Arada, del Solsonès, i Set-C, amb seu a Barcelona però amb presència a la Catalunya Central. També hi figuren com a entitats col·laboradores Coop 57 i diverses administracions locals de les sis comarques de la Catalunya Central. En concret, a l’Anoia l’Ateneu té el suport del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Calaf i del Bruc.  La resta d’administracions i entitats que donen suport a l’Ateneu, i que formen part de la seva Taula Territorial, són els ajuntaments de Manresa, Solsona, Manlleu, Cardona, Artés, el Bruc, Sallent i Navàs; els consells comarcals del Solsonès i l’Anoia; els consorcis del Moianès i del Lluçanès; l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; l’Agència de Desenvolupament Local Solsona-Cardona; Creacció, d’Osona; Treballem Bé, i les cooperaties L’Om i Ninkasi.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central té la seu a les dependències del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l’Ajuntament de Manresa, al Palau Firal. L’objectiu, però, és poder atendre les necessitats i demandes que arribin a l’Ateneu des de qualsevol punt del territori de les sis comarques de la Catalunya Central. Tal com ha explicat Alba Rojas a la presentació d’avui a la Tossa de Montbui, «tenim la seu de treball a Manresa, però ens despleguem en el territori on faci falta, i creem grups de treball a mida de cada projecte».

«Quan competim, sempre guanya un; quan cooperem, guanyem tots»

Alba Rojas i Dolors Pujols han explicat en la roda de premsa d’aquest migdia a la Tossa de Montbui els objectius principals de l’Ateneu, que passen per fer arribar informació i assessorament sobre economia social i solidària i cooperativisme a un miler de persones, i que a finals de 2017 s’hagin constituït 30 noves cooperatives a la Catalunya Central que generin un mínim de 50 llocs de treball. També, però, donar a conèixer i l’economia social i les bones pràctiques de la mateixa, fer-ne difusió i promoció entre la població en general, però molt concretament entre emprenedors, estudiants dels últims cursos de matèries relacionades amb l’emprenedoria o l’economia en general, així com a diferents prescriptors, com poden ser tècnics municipals o de gestories i assessories.
 

Alba Rojas, Jordi Badia i Dolors Pujols, a la roda de premsa d'aquest dilluns Foto: Sara Blázquez


Dolors Pujols ha recalcat que «els que hi som», referint-se al sector cooperatiu, «hi creiem, i per això ens agrada compartir els criteris del cooperativisme». Per la seva part, Alba Rojas ha destacat el treball conjunt entre el sector públic i el privat cooperatiu. «El model cooperatiu és un model empresarial vàlid i un model de gestió transformadora, més resilient i arrelat al territori», ha conclòs.

Finalment, Jordi Badia ha posat de relleu la necessitat del cooperativisme en una època de «desigualtats econòmiques extremes i fins i tot indecents». «L’economia s’entén més llegint les pàgines de Societat dels diaris que les d’Economia», ha afegit, i ha negat que els indicadors positius que arriben dels organismes econòmics siguin reals. «Per tant, si esperem que les solucions vinguin de dalt, ho tenim difícil», ha assegurat.  Per això, tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf, ha afegit, aposten per l’economia cooperativa, construïda «des de baix, des de la gent». I ha conclòs: «Quan competim, sempre guanya un; quan cooperem, guanyem tots; el cooperativisme no és l’única solució, però hem de fer el possible per fomentar-lo».

Els Ateneus Cooperatius

Els Ateneus Cooperatius neixen com un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, cooperació i transformació social, i com a projectes estratègics per impulsar l’economia social i cooperativa a cada territori. La implicació i col·laboració de les administracions i el sector cooperatiu del territori serà clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

Amb un pressupost de 3,3 milions d’euros pel conjunt de Catalunya, la iniciativa ha consistit en la creació d’una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals interessades en convertir-se en cooperatives o fomentar l’economia social i solidària en el territori.

Els Ateneus també presten suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d’empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.

Els ateneus cooperatius funcionaran a partir de sis grans eixos de treball:

a) Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.
b) Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.
c) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.
d) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.
e) Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.
f) Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Els deu Ateneus Cooperatius s’han establert a Barcelona Ciutat; Barcelonès Nord; Vallès Occidental; Baix Llobregat; Catalunya Central; Girona; Camp de Tarragona; Terres de l’Ebre, i Alt Pirineu i Aran.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Laura Muixí, Elisenda Tarrats i Carla Escarrà, a la presentació del curs aquest dijous a la UVic
Laura Muixí, Elisenda Tarrats i Carla Escarrà, a la presentació del curs aquest dijous a la UVic | Anna Pujol Navarro
Els projectes cooperatius Sambucus, Resilience Earth i La Lluerna llibreria formen part de l’equip docent | L’eix transversal i els continguts giren al voltant de la perspectiva territorial i les ruralitats | El curs l’impulsen l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Escola de Postgrau de la UVic
Grup de persones que conformen el grup d'habitatge cooperatiu d'El Turrós, a Argelaguer
Grup de persones que conformen el grup d'habitatge cooperatiu d'El Turrós, a Argelaguer
Neus Altisent i Silva
El plantejament es basa en una vida comunitària amb habitacions privades, però amb espais comuns, dels lavabos a la cuina o el menjador | El Turrós també és el primer projecte en l'àmbit rural on participa la cooperativa Sostre Cívic
«Les següents generacions només s’han sentit encara més sense projecte, sense futur i vulnerables»
«Les següents generacions només s’han sentit encara més sense projecte, sense futur i vulnerables» | Jacob Lund
Núria Barnolas
Anàlisi de Núria Barnolas que busca en l'Informe Petras les raons que han portat a la desconnexió intergeneracional, la liberalització de l'economia i la consegüent desmobilització a partir de l'anomenada transició espanyola | «L’Estat guanya força mentre que la societat civil es debilita i queda dividida entre classes (cada vegada més estratificades) i generacions. Espanya es converteix en un laboratori neoliberal»