SETEMBRE CULTURAL | ALIADES

Txell Feixas descriu el procés de creació del seu nou llibre 'Aliades' a Vic

La periodista va detallar l'entramat d'històries que hi ha a l'obra publicada per Ara Llibres

La Muntanya de Llibres es va omplir per acollir la presentació

Txell Feixas: «Aquestes dones són les precursores de les que llegirem als llibres d’Història de la revolució feminista al món àrab»

| 26/04/2023 a les 12:01h
Arxivat a: Setembre cultural, Beirut, Líban, txell feixas, Xatila, bàsquet, dones valentes
La periodista Txell Feixas presentant el seu nou llibre
La periodista Txell Feixas presentant el seu nou llibre | Núria Segura Insa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Muntanya de Llibres de Vic es va omplir dimarts passat per acollir la presentació d'Aliades, el nou llibre de la periodista Txell Feixas. Amb el subtítol «Les nenes de Xatila desafien les regles del joc», Aliades es basa en la història d'un equip de bàsquet de nenes i noies creat al camp de persones refugiades de Xatila, al sud de Beirut, al Líban. «Al meu anterior llibre ja esmentava aquesta història. De fet, a Dones valentes explicava moltes històries paral·leles amb relats individuals i punyents. En el cas d'Aliades és diferent: acompanyes la història, vas seguint-ne el fil, descobrint-ne tot l'entramat mentre vas veient les diverses cares de Xatila», explicava l'excorresponsal a Beirut per Catalunya Ràdio i TV3, que va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació va tornar al camp.

El llibre, publicat per l'editorial Ara Llibres, ja ha arribat a Xatila i algunes de les protagonistes l'han pogut llegir traduint l'ebook a l'anglès. ​«Volia que el llibre tornés al camp​», destacava Feixas durant la presentació, i afegia que hi havia persones a Xatila com ara la Basma que es queixaven dels periodistes que ​«arriben, diuen s'estan a casa uns dies mentre agafen la informació i no tornen ni retornen​ part del seu treball al camp». Una de les protagonistes que ja ha pogut llegir Aliades és la Razan, la filla de la Basma i el Majdi, l'entrenador. Aquest pintor de façanes palestí va formar l'equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.

La «cosa petita»

A la contraportada llegim que les protagonistes d’aquesta història han descobert que poden somiar si algú els explica que és possible i que poden ser les nenes que vulguin ser perquè, senzillament, hi tenen dret. «Amb l'equip de bàsquet tothom fa una evolució, tant les jugadores com els seus pares, que primer no les deixaven anar a jugar i van acabar acompanyant-les a l'aeroport perquè l'equip anés a Madrid. A més, i sobretot, hi ha tota una xarxa de dones aliades, com ara mares pilar com la Basma o les vídues que cusen compreses de tela clandestinament», matisava la periodista.
 

Moment de la presentació a la Muntanya de Llibres Foto: Núria Segura Insa


Durant els anys que ha treballat com a corresponsal a Beirut per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Txell Feixas ha cobert la guerra contra l'Estat Islàmic a l'Iraq, la caiguda del Califat des de Rojava, les Marxes pel Retorn a la Franja de Gaza o l'assalt al poder dels talibans a Afganistan. Tanmateix, Feixas és defensora del periodisme de la «cosa petita», tal com va explicar a l'entrevista publicada a Setembre pel seu primer llibre: «em va inspirar molt l'Svetlana Aleksiévitx, la premi Nobel del 2015, perquè ella deia potser ja ha passat el moment d'escriure sobre grans coses i s'ha d'escriure sobre la cosa petita. El sentiment, la sensació, el plor, el somriure, el silenci, no és incompatible amb el rigor, sinó que ho complementen».
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»