En Moviment | Violència policial

Concentració a Vic contra l’abús de poder i la brutalitat policial

Una vintena d’entitats convoquen la concentració d'aquest divendres arran de l’agressió que ha denunciat un jove per part de quatre agents de la Guàrdia Urbana de Vic

Les entitats també demanen la dimissió de la regidora de Seguretat de l’Ajuntament de Vic, Elisabet Franquesa

Càrregues policials després del desmantellament dels jocs infantils de la plaça de la Noguera de Vic

| 16/09/2022 a les 11:21h
Arxivat a: En moviment, agressions, violència policial, policia, Guàrdia Urbana de Vic, denúncies
La regidora de Seguretat, Elisabet Franquesa, durant la celebració de la festa patronal de la Guàrdia Urbana de Vic
La regidora de Seguretat, Elisabet Franquesa, durant la celebració de la festa patronal de la Guàrdia Urbana de Vic | Twitter Elisabet Franquesa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/09/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena d’entitats convoquen a una concentració, aquest divendres a les 8 del vespre a la plaça Major de Vic, contra l’abús de poder i la brutalitat policial. Les 22 entitats, primeres firmants d’un manifest que s’ha fet públic aquesta setmana, denuncien l’agressió que va patir un jove el dia 8 de setembre passat per part de quatre agents de la Guàrdia Urbana de Vic. Des de l’Ajuntament de Vic neguen la versió de les entitats i al·leguen que les ferides que va patir el noi se les va fer quan va acabar a terra mentre l’estaven detenint després d’haver insultat als agents.

Segons el manifest de les entitats, els agents van identificar el jove «pel simple fet d’haver tingut la sensació que se’ls estava increpant, en un clar acte d’abús de poder policial i de vulneració de la llibertat d’expressió». La regidora de Seguretat, Elisabet Franquesa, va confirmar a El 9 Nou que tot plegat va començar quan el noi estava assegut en una terrassa i va veure com els policies anaven a multar un cotxes mal aparcats «i els va insultar i s’hi va encarar», per la qual cosa, segons ella, els agents van demanar reforços.

Segons segueix dient el comunicat de les entitats, la demanda d’identificació del jove va acabar «amb una detenció arbitrària i il·legal, amb males praxis i violència, que van provocar ferides greus al jove detingut, en un actuació desmesurada i injustificable».

D’aquí que les entitats signants del manifest vulguin denunciar «la brutalitat policial que les nostres joves pateixen, així com l’abús de poder dels cossos policials que, lluny de treballar per la seguretat ciutadana, agredeixen a les persones arbitràriament i només amb motius personals». També denuncien que la regidora Elisabet Franquesa negui la brutalitat policial i defensi l’actuació dels agents. Franquesa, que no era present en el lloc dels fets, també va negar a El 9 No que els policies fessin servir la porra i que haguessin apallissat ningú.

Demanen la dimissió de la regidora de Seguretat, Elisabet Franquesa

Per això les entitats firmants del manifest demanen la dimissió de Franquesa, així com l’obertura d’una investigació interna prèvia suspensió cautelar dels agents implicats en l’incident fins que no hi hagi una sentència ferma. «Cal depurar responsabilitats i que es menteixi des d’un càrrec públic per encobrir actuacions policials delictives», diu el manifest.

Les entitats acaben convocant tothom a una concentració aquest divendres 16 de setembre, a les vuit del vespre sota el balcó de l’Ajuntament, a la plaça Major de Vic. L’objectiu, diuen, és que «aquests fets no quedin impunes i mostrat tot el recolzament al jove víctima d’aquest abús de poder i brutalitat policial per part de la Guàrdia Urbana».

Les entitats firmants del manifest són Vigatans 1705, Càrnies en Lluita, Pigot Negre, Alerta Solidària, CUP Vic, Capgirem Vic, CDR Vic, Ateneu Lluçanès, el grup de música Perill d’Extinció, CSOA El Trencalòs, Juntes Som Revolució, Remei Reviu, Festa Major Jove de Vic, L’Ortiga Feminista, JSUC Catalunya Central, Assemblea Popular de la Vall del Ges, CUP Voltreganès, Casal Popular La Metxa, CUP Alt Ter, CGT Osona, COS Osona i Ripollès i Arran Vic.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor | Víctor Serri
Davant les acusacions de terrorisme de l'Audiència Nacional, Jesús Rodríguez marxa a Ginebra | Organitzacions socials i periodistes mostren suport al periodista de la Directa investigat a la causa del Tsunami Democràtic, Jesús Rodríguez
Persona mirant les xarxes socials a través del mòbil.
Persona mirant les xarxes socials a través del mòbil. | Anna Montraveta Riu
Anna Montraveta Riu
Reportatge sobre ciberactivisme amb declaracions de Proyecto Una, Lali Sandiumenge i Alba Sidera, entre d'altres | Les nostres dades i el nostre temps han esdevingut un producte a Internet, que ha perdut aquell objectiu inicial de potenciar el coneixement comú