En moviment

Sambucus de Manlleu acull la presentació a Osona de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

L'objectiu de l'Ateneu és fomentar la creació de 30 noves cooperatives a la Catalunya Central que generin un mínim de 50 llocs de treball

Cinc cooperatives de la Catalunya Central i Set-C s’han agrupat per treballar juntes amb la Generalitat i les administracions locals per fomentar l’economia social i solidària en el territori

Cinc cooperatives han constituït l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

, Manlleu | 06/03/2017 a les 19:30h
Arxivat a: En moviment, Manlleu, Frescoop, L'Arada, Gedi, Dies d'agost, Mengem Bages, Sambucus, economia social i solidària, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, cooperatives, cooperativisme
Membres de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, avui a Sambucus
Membres de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, avui a Sambucus | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns al migdia s’ha fet la presentació a Osona de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. En concret, ha estat en una roda de premsa a la cooperativa Sambucus de Manlleu. Sambucus és una de les sis cooperatives promotores de l’Ateneu de la Catalunya Central. Han participat a la roda de premsa Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu; Anna Arisa, sòcia de Sambucus, i Betlem Parés, coordinadora de l’àrea de Serveis Personals i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, una de les administracions que formen part de la Taula Territorial de l’Ateneu i que donen suport al projecte.

L’Ateneu és un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l’aposta d’impulsar l’economia social i solidària en aquest territori, i crear ocupació estable i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives. El de la Catalunya Central és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat aquest any 2017 a Catalunya en el marc del programa Aracoop.

L’Ateneu de la Catalunya Central el formen sis cooperatives: Gedi i Frescoop, del Bages; Sambucus i Dies d’agost, d’Osona; L’Arada, del Solsonès, i Set-C, amb seu a Barcelona però amb presència a la Catalunya Central. També hi figuren com a entitats col·laboradores Coop 57 i diverses administracions locals de les sis comarques de la Catalunya Central. En concret, a Osona l’Ateneu té el suport de l’Ajuntament de Manlleu i de Creacció.  La resta d’administracions i entitats que donen suport a l’Ateneu són els ajuntaments de Manresa, Solsona, Calaf, Cardona, Artés, el Bruc, Sallent i Navàs; els consells comarcals del Solsonès i l’Anoia; els consorcis del Moianès i del Lluçanès; l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; l’Agència de Desenvolupament Local Solsona-Cardona, i Treballem Bé.

El  dia 10 de febrer es va constituir la Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb presència de les cooperatives i institucions que formen part del projecte. L’acte es va fer al Celler Cooperatiu d’Artés, com a símbol de la presència ja centenària del cooperativisme a la Catalunya Central.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central té la seu a les dependències del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l’Ajuntament de Manresa, al Palau Firal. L’objectiu, però, és poder atendre les necessitats i demandes que arribin a l’Ateneu des de qualsevol punt del territori de les sis comarques de la Catalunya Central.

 

Alba Rojas i Anna Arisa han explicat en la roda de premsa d’aquest migdia a Manlleu els objectius principals de l’Ateneu, que passen per fer arribar informació i assessorament sobre economia social i solidària i cooperativisme a un miler de persones, i que a finals de 2017 s’hagin constituït 30 noves cooperatives a la Catalunya Central que generin un mínim de 50 llocs de treball. També, però, donar a conèixer i l’economia social i les bones pràctiques de la mateixa, fer-ne difusió i promoció entre la població en general, però molt concretament entre emprenedors, estudiants dels últims cursos de matèries relacionades amb l’emprenedoria o l’economia en general, així com a diferents prescriptors, com poden ser tècnics municipals o de gestories i assessories.

Anna Arisa ha destacat valors del cooperativisme, com que promou al màxim la potencialitat de les persones, que l’empresa és propietat dels treballadors, o que és un model més equitatiu i participatiu, amb unes dinàmiques de funcionament que promouen aquests criteris. «És la nostra opció, i sense menystenir altres models, ens agrada explicar-la i promocionar-la», ha conclòs Arisa.
 

Alba Rojas, Anna Arisa i Betlem Parés, a la presentació de l'Ateneu Cooperatiu, avui a Sambucus Foto: Sara Blázquez


Per la seva part, Betlem Parés ha destacat, que a diferència d’altres ateneus, el de la Catalunya Central està liderat des del món cooperatiu. Mentrestant, les administracions hi donen suport des de la taula territorial. És el cas de l’Ajuntament de Manlleu, que ja fa anys que està treballant en la promoció de l’economia social i solidària. Parés també ha destacat el paper dels ajuntaments com a enllaç dels ateneus cooperatius amb la nova Associació de Municipis per l’Economia Social i Solidària.

Els Ateneus Cooperatius

Els Ateneus Cooperatius neixen com un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, cooperació i transformació social, i com a projectes estratègics per impulsar l’economia social i cooperativa a cada territori. La implicació i col·laboració de les administracions i el sector cooperatiu del territori serà clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

Amb un pressupost de 3,3 milions d’euros pel conjunt de Catalunya, la iniciativa ha consistit en la creació d’una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals interessades en convertir-se en cooperatives o fomentar l’economia social i solidària en el territori.

Els Ateneus també presten suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d’empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.
Els ateneus cooperatius funcionaran a partir de sis grans eixos de treball:

a) Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.
b) Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.
c) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.
d) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.
e) Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.
f) Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Els deu Ateneus Cooperatius s’han establert a Barcelona Ciutat; Barcelonès Nord; Vallès Occidental; Baix Llobregat; Catalunya Central; Girona; Camp de Tarragona; Terres de l’Ebre, i Alt Pirineu i Aran.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»