El diacrític

A les persones mortes a la tanca de Melilla

«M’expliquen que m’he d’ imaginar que tinc un gos i que de cop i volta en tindré cinc o sis i com que es barallarien cal marcar territori per conservar allò que som i allò que tenim. M’han dit tot això després de la matança a la tanca de Melilla. Encara ploro»

«Hauríem de rebre a tothom com hem rebut als ucraïnesos, amb els braços oberts, però rebem els joves africans matant-los a cop de bastonades»

La frontera Melilla-Nador, fortalesa d'Europa

| 27/06/2022 a les 14:20h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, immigració, tanca de Melilla, migracions, policia
Persones amuntagades després de la intervenció policial a la tanca de Melilla, en una imatge presa per l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH)
Persones amuntagades després de la intervenció policial a la tanca de Melilla, en una imatge presa per l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) | AMDH
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/06/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de l’Estat espanyol Pedro Sánchez diu que la gendarmeria marroquina ha treballat bé per evitar l’assalt violent a la ciutat autònoma de Melilla. Que s’ha de reconèixer el bon treball que ha fet el govern marroquí en coordinació amb les forces i cossos de  seguretat espanyols. I ha agraït el treball del govern marroquí. 

Quan un alt càrrec polític diu això, ja hem begut oli, el missatge es filtra i es normalitza. Els morts i ferits ja no són persones, són ninots. El pensament de la classe burgesa europea, espanyola, catalana  quan veu que aquests ninots poden agredir el seu benestar que cada dia és més minso, dissimuladament comença a festejar les mentides que difonen uns poders econòmics neoliberals que han cardat el món enlaire. L’eslògan que es van inventar en Goebbels o en Hitler pot ser ben vigent ara: «La batalla pel destí del poble alemany» el canviem per «La batalla pel destí del poble europeu» i la mentida és que cal aniquilar l’enemic o t’aniquilarà. Qui és l’enemic? Els immigrants morts a la tanca de Melilla ja no són un perill però encara en queden molts de vius. 

N’hi ha que per culpa de la por es defensen amb les urpes  i diuen que no es pot pas deixar entrar a tothom, que a Europa els recursos són escassos, que no hi cabem pas tots, que no hi ha feina per a tothom, que els governs africans, sud-americans, asiàtics no es preocupen de la seva gent. Diuen que els països musulmans han d’acollir els musulmans. M’expliquen que m’he d’ imaginar que tinc un gos i que de cop i volta en tindré cinc o sis i com que es barallarien cal marcar territori per conservar allò que som i allò que tenim. M’han dit tot això després de la matança a la tanca de Melilla. Encara ploro. 

Jo he dit que cap persona és il·legal. Que la gent fuig de la gana que pateix per culpa dels colonitzadors depredadors que saquegen les riqueses del planeta. I que les migracions han existit sempre per culpa de conflictes, de la fam, del canvi climàtic. Que la memòria històrica ens hauria de servir per fer-nos preguntes i reflexionar  les respostes. I més retrets: que si les tribus a l’Àfrica també es mataven entre elles, que l’home és violent per naturalesa. Contundentment he dit que les fronteres s’han d’obrir per esbotzar  aquest model de vida que ens té enganxats pels collons i pels ovaris. Engeguem-ho tot a dida d’una vegada. Ja n’hi ha prou que els polítics de fira vagin llepant el cul al poder econòmic. 

La por provoca que ens refugiem en la nostra pròpia mort com els jueus sionistes que col·laboraven amb Hitler per deportar altres jueus que no eren sionistes, sabent que els portaven a les càmeres de gas. 

Fugir dels discursos populistes no és gens fàcil. Hauríem de rebre a tothom com hem rebut als ucraïnesos, amb els braços oberts, però rebem els joves africans matant-los a cop de bastonades. I com si fossin parracs els amunteguem i els hi tirem coces mentre gemeguen ferits pels projectils de la policia marroquina i espanyola. El pla d’autonomia proposat pel Marroc al Sàhara Occidental té com a contrapartida externalitzar el control de la immigració a la frontera sud. Podem preguntar-nos: només Putin és un assassí? Senyor Sánchez, segui al seu costat perquè se’ls pugui jutjar per crims de lesa humanitat. M’entristeix quan veig que la por torna fer créixer el feixisme. 
Un veí de la família controlant des de la finestra del pis a veure si arribava la comitiva judicial
Un veí de la família controlant des de la finestra del pis a veure si arribava la comitiva judicial | Ferran Domènech
Ferran Domènech
La PAH lamenta que si l'oficina d'habitatge de Manlleu no hagués tancat el 12 de febrer passat no s'hauria arribat a aquesta situació 'in extremis' | Una vintena de persones s'han concentrat davant de l'edifici per evitar el desnonament
Moment que la família abandona el seu pis del carrer Anselm Clavé, propietat de Divarian, societat del fons voltor Cerberus
Moment que la família abandona el seu pis del carrer Anselm Clavé, propietat de Divarian, societat del fons voltor Cerberus
Josep Comajoan Colomé
L’Ajuntament de Vic, que no va emetre en el seu moment l’informe de vulnerabilitat de la família, només els ha ofert com a solució d’emergència tres nits en un hostal | El jutjat va saltar-se l’article de la llei que diu que havia d’haver informat a temps l’Ajuntament i va fer cas omís de les gestions d’última hora | El pis és propietat de Divarian, societat del fons voltor Cerberus
Porcs en una granja industrial
Porcs en una granja industrial
Mar Carrera Vendrell
Les sis entitats organitzadores d'«El porc del demà» reflexionen amb Mar Carrera sobre els motius per participar en aquest concurs literari que, aquest any, també ho és d'il·lustració | «La tasca d’una editorial és acompanyar històries per canviar el món, contribuir a generar coneixement col·lectiu que circuli, posar les eines perquè el pensament crític tingui formes entenedores, atractives i sostenibles»