Setembre Social | 8-M

​Una manifestació a Vic tanca els actes del 8-M a Osona, el Lluçanès i el Moianès

La jornada de lluita es va acabar amb la lectura d'un manifest que reclama una mirada feminista i anticapitalista a la vida per posar fi a les discriminacions

Centenars de dones van encapçalar la manifestació que va recórrer els carrers de Vic

Dones, germanes

| 09/03/2022 a les 10:25h
Arxivat a: Setembre social, anticapitalisme, patriarcat, masclisme, manifestacions, feminismes, 8-M
Capçalera de la manifestació, amb el lema de la jornada, «Molt per defensar, molt per avançar»
Capçalera de la manifestació, amb el lema de la jornada, «Molt per defensar, molt per avançar» | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/03/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Centenars de dones van encapçalar aquest dimarts al vespre a Vic la manifestació que va tancar la jornada de lluita feminista del 8M a Osona, el Lluçanès i el Moianès. La manifestació va sortir del davant de la comissaria dels Mossos, va seguir cap a l'estació, el jutjat, va pujar per la rambla, cap al Passeig i va acabar a la plaça del Carbó, on es va llegir el manifest de la jornada. Pel camí va fer-se algunes parades significatives que es van aprofitar per penjar pancartes al jutjat, al BBVA i a l'església del Carme. Com cada any, un bloc mixt tancava la manifestació, l'únic dels actes de la jornada obert als homes cisgènere.

El programa que havia preparat el comitè de vaga feminista a Osona i el Lluçanès ja havia començat diumenge amb actes a Tona, Centelles i Vic, i havia continuat el vespre de dilluns amb una tractorada feminista a Moià i una marxa de torxes pels carrers de Vic. Precisament les torxes van tornar a tenir molta visibilitat en la manifestació d'aquest dimarts. La manifestació anava encapçalada per una pancarta on podia llegir-se el lema proposat per Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans per a aquest 8-M: «Molt per defensar, molt per avançar».
 
 

La manifestació va recórrer els carrers del centre de Vic, de la comissaria dels Mossos a la plaça del Carbó Foto: Sara Blázquez


Dones de diferents grups de batucada van animar en tot moment la manifestació i es va alternar amb les proclames reivindicatives que no van parar de fer les manifestants en tot el recorregut. Proclames com «Cap agressió sense resposta, la nit és nostra!», «Foc, foc, foc al patriarcat, el capitalisme, l'església i l'estat», «Vaga general feminista i radical», «Feminisme rural, contra el capital», o alguns de més explícits, com el que va sentir-se davant l'església del Carme: «Ens han enganyat, la verge ha follat».

El manifest que va llegir-se a la plaça del Carbó comença reivindicant el 8-M com una jornada de lluita «contra un sistema que ens oprimeix i ens mata, el sistema patriarcal i capitalista». Reivindica la diversitat del moviment, que també representa a aquelles que ja no hi són, «les assassinades a casa seva, als carrers i al fons del mar Mediterrani». Després d'una referència a les que lluiten, pateixen i moren en conflictes com el d'Ucraïna, però també del Iemen, Síria, Afganistan, el Congo, Palestina o Kurdistan, es reivindica el paper jugat per les dones durant la pandèmia, ocupant-se de les cures.
 
 

La lectura del manifest a la plaça del Carbó va tancar la jornada de lluita feminista del 8-M Foto: Sara Blázquez


«El sistema no pot seguir així», diu el manifest, que reclama «una mirada feminista i anticapitalista» per donar-li el tomb. Tot seguit es relacionen un seguit d'exigències, des de poder viure i gaudir la sexualitat amb total llibertat i sense ser jutjades; el dret a l'avortament segur, lliure i gratuït; una medicina que tingui en compte els cossos i les necessitats de les dones aplicant una perspectiva de gènere a tots els camps de la medicina, tant en l'àmbit de la salut física com la mental.

El manifest exigeix solucions efectives contra la violència masclista, la fi de la repressió al moviment feminista, la derogació de la llei d'estrangeria i el tancament de tots els CIE per la violència institucional i masclista que suposa i la fi de la discriminació salarial que pateixen les dones, amb una bretxa salarial que no ha parat de créixer durant la pandèmia. En definitiva, «volem construir plegades models econòmics i socials alternatius», en tant que «el capital ha declarat la guerra a la vida posant al centre el treball productiu, menystenint les necessitats essencials, el treball reproductiu i les cures».
 

Al matí es va fer una 'performance' a la plaça Major reivindicant el valor de les cures i es va fer una acció conjunta amb les dones del Casal Claret Foto: Sara Blázquez

 

Un moment de l'acte del 8-M d'aquest dimarts al matí a Prats de Lluçanès

 

Les solsonines Gatzara van actuar a l'acte de la tarda a la Fàbrica dels Somnis Foto: Sara Blázquez


La jornada havia començat al matí amb actes a Prats i a Vic. En concret, a Vic es va fer una performance a la plaça Major, aprofitant que s'hi feia mercat, on es va reivindicar el paper de les que cuiden i de les tasques de cura, invisibilitzades i precaritzades. L'acció va coincidir amb la cercavila de les dones del Casal Claret, amb les quals també es va llegir un manifest. A la tarda, després del dinar de tupper a la plaça de la Noguera els actes es van traslladar a la Fàbrica dels Somnis per evitar la pluja que havia començat a caure. Allà s'hi va fer una actuació del grup solsoní Gatzara i s'hi va fer un taller de pancartes per a la manifestació.
 
 
 
 
 
 

Algunes de les moltes pancartes que van poder-se llegir a la manifestació del 8-M a Vic Foto: Sara Blázquez

'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari | Carme Cara
Jordi Martí Font
Crítica de Jordi Martí Font de la novel·la 'Tot era massa fràgil', de Rubèn Suriñach | «Ara toca pensar-hi i parlar-ne perquè el que ens conta Rubèn Suriñach en aquestes pàgines no és, desgraciadament, només una novel·la de ficció»
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Susanna Mary
Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes | «El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals» | Asmus Koefoed
Carme Brugarola
«L'extrema dreta vol que retornem a l’esgarriada edat mitjana on els homes benaurats torturaven les estigmatitzades dones malèfiques» | «La simplicitat dels missatges de l’extrema dreta activen la por ancestral que ens paralitza: no es fan preguntes, no es pensa»