Setembre Social | 8-M

​Una manifestació a Vic tanca els actes del 8-M a Osona, el Lluçanès i el Moianès

La jornada de lluita es va acabar amb la lectura d'un manifest que reclama una mirada feminista i anticapitalista a la vida per posar fi a les discriminacions

Centenars de dones van encapçalar la manifestació que va recórrer els carrers de Vic

Dones, germanes

| 09/03/2022 a les 10:25h
Arxivat a: Setembre social, anticapitalisme, patriarcat, masclisme, manifestacions, feminismes, 8-M
Capçalera de la manifestació, amb el lema de la jornada, «Molt per defensar, molt per avançar»
Capçalera de la manifestació, amb el lema de la jornada, «Molt per defensar, molt per avançar» | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/03/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Centenars de dones van encapçalar aquest dimarts al vespre a Vic la manifestació que va tancar la jornada de lluita feminista del 8M a Osona, el Lluçanès i el Moianès. La manifestació va sortir del davant de la comissaria dels Mossos, va seguir cap a l'estació, el jutjat, va pujar per la rambla, cap al Passeig i va acabar a la plaça del Carbó, on es va llegir el manifest de la jornada. Pel camí va fer-se algunes parades significatives que es van aprofitar per penjar pancartes al jutjat, al BBVA i a l'església del Carme. Com cada any, un bloc mixt tancava la manifestació, l'únic dels actes de la jornada obert als homes cisgènere.

El programa que havia preparat el comitè de vaga feminista a Osona i el Lluçanès ja havia començat diumenge amb actes a Tona, Centelles i Vic, i havia continuat el vespre de dilluns amb una tractorada feminista a Moià i una marxa de torxes pels carrers de Vic. Precisament les torxes van tornar a tenir molta visibilitat en la manifestació d'aquest dimarts. La manifestació anava encapçalada per una pancarta on podia llegir-se el lema proposat per Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans per a aquest 8-M: «Molt per defensar, molt per avançar».
 
 

La manifestació va recórrer els carrers del centre de Vic, de la comissaria dels Mossos a la plaça del Carbó Foto: Sara Blázquez


Dones de diferents grups de batucada van animar en tot moment la manifestació i es va alternar amb les proclames reivindicatives que no van parar de fer les manifestants en tot el recorregut. Proclames com «Cap agressió sense resposta, la nit és nostra!», «Foc, foc, foc al patriarcat, el capitalisme, l'església i l'estat», «Vaga general feminista i radical», «Feminisme rural, contra el capital», o alguns de més explícits, com el que va sentir-se davant l'església del Carme: «Ens han enganyat, la verge ha follat».

El manifest que va llegir-se a la plaça del Carbó comença reivindicant el 8-M com una jornada de lluita «contra un sistema que ens oprimeix i ens mata, el sistema patriarcal i capitalista». Reivindica la diversitat del moviment, que també representa a aquelles que ja no hi són, «les assassinades a casa seva, als carrers i al fons del mar Mediterrani». Després d'una referència a les que lluiten, pateixen i moren en conflictes com el d'Ucraïna, però també del Iemen, Síria, Afganistan, el Congo, Palestina o Kurdistan, es reivindica el paper jugat per les dones durant la pandèmia, ocupant-se de les cures.
 
 

La lectura del manifest a la plaça del Carbó va tancar la jornada de lluita feminista del 8-M Foto: Sara Blázquez


«El sistema no pot seguir així», diu el manifest, que reclama «una mirada feminista i anticapitalista» per donar-li el tomb. Tot seguit es relacionen un seguit d'exigències, des de poder viure i gaudir la sexualitat amb total llibertat i sense ser jutjades; el dret a l'avortament segur, lliure i gratuït; una medicina que tingui en compte els cossos i les necessitats de les dones aplicant una perspectiva de gènere a tots els camps de la medicina, tant en l'àmbit de la salut física com la mental.

El manifest exigeix solucions efectives contra la violència masclista, la fi de la repressió al moviment feminista, la derogació de la llei d'estrangeria i el tancament de tots els CIE per la violència institucional i masclista que suposa i la fi de la discriminació salarial que pateixen les dones, amb una bretxa salarial que no ha parat de créixer durant la pandèmia. En definitiva, «volem construir plegades models econòmics i socials alternatius», en tant que «el capital ha declarat la guerra a la vida posant al centre el treball productiu, menystenint les necessitats essencials, el treball reproductiu i les cures».
 

Al matí es va fer una 'performance' a la plaça Major reivindicant el valor de les cures i es va fer una acció conjunta amb les dones del Casal Claret Foto: Sara Blázquez

 

Un moment de l'acte del 8-M d'aquest dimarts al matí a Prats de Lluçanès

 

Les solsonines Gatzara van actuar a l'acte de la tarda a la Fàbrica dels Somnis Foto: Sara Blázquez


La jornada havia començat al matí amb actes a Prats i a Vic. En concret, a Vic es va fer una performance a la plaça Major, aprofitant que s'hi feia mercat, on es va reivindicar el paper de les que cuiden i de les tasques de cura, invisibilitzades i precaritzades. L'acció va coincidir amb la cercavila de les dones del Casal Claret, amb les quals també es va llegir un manifest. A la tarda, després del dinar de tupper a la plaça de la Noguera els actes es van traslladar a la Fàbrica dels Somnis per evitar la pluja que havia començat a caure. Allà s'hi va fer una actuació del grup solsoní Gatzara i s'hi va fer un taller de pancartes per a la manifestació.
 
 
 
 
 
 

Algunes de les moltes pancartes que van poder-se llegir a la manifestació del 8-M a Vic Foto: Sara Blázquez

Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»