Política municipal

L’alcaldessa de Vic converteix una reunió de treball sense costos en una junta de portaveus per ‘oficialitzar-hi’ la presència d’Anglada

Capgirem Vic li havia demanat que no el convidés més a cap reunió on no hi estigués obligada legalment

Una junta de portaveus costa a la ciutat més de 700 euros en retribucions als regidors per reunions que difícilment duren gaire més d’una hora

L’equip de govern va començar aïllant Anglada en els primers contactes de la legislatura però l’ha anat integrant en la dinàmica municipal a mesura que avançava el mandat

Osona, entre les cinc comarques amb més denúncies per racisme i discriminació

, Vic | 23/02/2017 a les 13:43h
Arxivat a: Setembre crític, política municipal, antifeixisme, Anna Erra, Josep Anglada, Plataforma Vigatana, Capgirem Vic
Josep Anglada
Josep Anglada | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va convertir una reunió de treball amb els grups de l’Ajuntament de Vic que no comporta cap cost per a l’erari públic en una junta de portaveus on cada regidor que hi assisteix cobra 122,31 euros. El motiu, poder-hi oficialitzar la presència del regidor ultradretà Josep Anglada. Ho feia després que el dia abans el grup de Capgirem Vic li hagués anunciat a l’alcaldessa que no assistiria a més reunions informatives on també s’hi convidés a Anglada, exceptuant els plens, juntes de portaveus i comissions informatives on és obligatori convocar-li. Vista la reacció de Capgirem, Erra no va optar per desconvocar Anglada a la reunió informativa, sinó que la va convertir en junta de portaveus extraordinària, amb el cost econòmic per a la ciutat que això representa. Al final, com que Capgirem Vic va decidir no assistir a la reunió i, per tant, no va cobrar, el cost de la reunió va ser de 611,55 euros corresponents a l’assistència dels portaveus de CiU, PSC, ERC, Vic per a tots i el propi Josep Anglada. A 122,31 euros per cap. La reunió era per informar-los de la delicada situació econòmica que està passant el Club Patí Vic i de la intenció de l’Ajuntament de fer una aportació per sanejar les arques de l’entitat.

Històricament el grup de Capgirem Vic –i anteriorment la CUP- ja havia reclamat que s'aïllés políticament l’extrema dreta més enllà del que no es pot fer per llei, com és convocar-la als plens, les juntes de portaveus i les comissions informatives prèvies als plens. I l’actual equip liderat per l’alcaldessa Anna Erra així va començar l’actual legislatura, oferint el que aleshores se’n va anomenar un «pacte de governança» a ERC, Capgirem Vic, PSC i Vic per a tots. Tots els grups excepte la Plataforma Vigatana de Josep Anglada. Es tracta de pactar determinats acords importants per a tots els grups més enllà del ple i evidenciar que l’extrema dreta estava aïllada. De fet, una imatge que ja s’havia donat en la nit d’enganxada del primer cartell, on els candidats de tots els grups van accedir a fer-se una foto junts marginant a Josep Anglada i Joan Carles Fuentes (aquest últim candidat de PxC, que no va acabar traient cap regidor).

Del compromís amb UCFR a la denúncia de la moció rupturista a la Guàrdia Civil

Es venia de firmar durant la precampanya per part de tots els candidats, menys Benjamí Dòniga del PSC, un text d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) on en el primer punt assumien aquest compromís: «No farem servir discursos xenòfobs, ni ens quedarem en silenci si altres ho fan. L’experiència de França demostra clarament que quan els partits establerts fomenten idees xenòfobes, a la llarga no resten suport al feixisme sinó que el normalitzen i l’enforteixen». Ja en campanya la voluntat de tots els grups democràtics d’aïllar els tres grups d’ultradreta que es presentaven a les eleccions –els citats Plataforma Vigatana i PxC, més Som Catalans- va impedir que s’organitzés cap debat entre els candidats. Aquesta «normalització» del feixisme en donar-li el mateix tracte que a la resta de grups, tant quan s’hi està obligat legalment com quan no, ha estat el principal retret que s’ha fet històricament des dels moviments socials i la CUP –ara Capgirem- als respectius equips de govern que s’han negat a crear un «cordó sanitari» que deixés aïllada l’extrema dreta.

La resta de grups, però, no es van refiar de les ‘noves maneres de fer’ que prometia l’equip liderat per Anna Erra i el pacte de governança no va prosperar. Al final CiU es va haver de conformar amb un pacte amb el PSC que no els donava la majoria als plens. D’aquí a dependre del vot d’Anglada en algunes votacions significatives va haver de passar poc temps de legislatura. El regidor ultradretà va desempatar en favor de l’equip de govern algunes votacions on ERC, Capgirem i Vic per a tots havien votat conjuntament i el compromís assumit amb UCFR va anar quedant en paper moll a mesura que avançava la legislatura i el regidor ultradretà anava fent gala del seu millor estil als plens, però especialment en reunions a porta tancada, fossin juntes de portaveus o comissions informatives, sense que se li cridés l’atenció per part de l’alcaldessa o persona de l’equip de govern que presidia la reunió. Un estil del qual havia estat víctima la pròpia alcaldessa en el ple de constitució del nou consistori, el 13 de juny de 2015, quan Anglada, ferit per haver-se sentit marginat en les negociacions de l’anomenat pacte de governança va usar un to molt dur i desproporcionat en un ple on s’hi expressen més les bones intencions de cada grup que no pas els retrets, i menys de tipus personals, com els que li va adreçar el regidor ultradretà a la nova alcaldessa.

Amb la legislatura ja en marxa, Josep Anglada va ser qui es va personar a la caserna de la Guàrdia Civil per delatar els 17 regidors independentistes que van votar la moció de suport a la declaració del Parlament del 9N que va acabar amb la imputació i posterior detenció del portaveu de Capgirem Vic, Joan Coma. I malgrat tot, la permissivitat amb les sortides de to d’Anglada a les reunions va continuar. Fins el punt que l’assemblea de Capgirem Vic va decidir donar el següent pas i aprofitant una reunió amb l’alcaldessa Anna Erra van tractar el tema. La reunió va ser el dilluns de la setmana passada, 13 de febrer a última hora de la tarda. Precisament poc abans de començar el portaveu de Capgirem, Joan Coma, rebia una nova convocatòria pel que havia ser una reunió informativa, el dia 15, sobre la situació del Club Patí Vic. Entre els destinataris del correu electrònic hi tornava a haver Anglada, tot i tractar-se d’una reunió informativa on legalment l’Ajuntament no estava obligat a convocar-lo.

Reunions d'entre mitja hora i poc més d'una hora a 122 euros per regidor

A la reunió amb l’alcaldessa, on van participar els quatre regidors de Capgirem Vic, se li va reiterar la petició a Anna Erra que no es convidés a Anglada a cap reunió on no se li hagués de convocar perquè ho marca la llei, com els plens, les juntes de portaveus i les comissions informatives. I se li va comunicar la decisió de l’assemblea de Capgirem Vic de no assistir a cap d’aquestes reunions on s’hagués convidat Anglada sense estar-hi obligats legalment. La primera reunió, precisament, era la del dimecres dia 15, la del Club Patí Vic. Capgirem Vic va acabar fent públic el posicionament abans de la reunió del dia 15. La reacció de l’alcaldessa, davant la petició del tercer grup municipal per representació al consistori, no va ser desconvocar Anglada a la reunió, sinó convertir-la en una junta de portaveus extraordinària. El canvi no és anecdòtic, ja que per a l’assistència a reunions informatives no hi ha estipulada cap retribució per als regidors i, en canvi, per a les juntes de portaveus, cobren 122,31 euros per regidor, segons xifra confirmada per l’àrea de Comunicació de l’Ajuntament recollint el que es marca la base 23 de les bases d’execució del pressupost municipal de 2017. La nova convocatòria per a la reunió, ja com a junta de portaveus és del dimarts dia 14 al matí.

Preguntat sobre el motiu pel qual es convida Anglada, malgrat el compromís firmat amb UCFR, a les reunions on no s’hi està obligat legalment, l’equip de govern ha fet arribar la següent resposta: «Tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament seran convocats a les reunions de treball que s’escaigui, com s’ha estat fent fins ara, i se seguiran convocant també als òrgans oficials que els hi pertoquen: Ple municipal, comissions informatives i junta de portaveus. Per tant, i com s’ha fet fins ara, se seguiran convocant tots els grups polítics municipals amb representació a l’Ajuntament de Vic i que van ser escollits en les darreres eleccions municipals del mes de maig de 2015». I preguntats sobre el canvi de reunió informativa a junta de portaveus de la reunió per tractar sobre la situació econòmica del Club Patí Vic, l’equip de govern va fer una nova pirueta i va girar la responsabilitat cap a Capgirem Vic: «Coneixent de primera mà que si no es convocava mitjançant un òrgan municipal oficial el grup de Capgirem Vic no acudiria a una reunió important pel desenvolupament de la ciutat es va decidir convertir aquesta reunió de treball en una junta de portaveus extraordinària. D’aquesta manera es volia assegurar la presència del grup polític municipal Capgirem Vic, ja que la resta de grups amb representació al consistori ja hi acudien quan la reunió no suposava un cost econòmic per la ciutat». Al final, però, per mostrar el seu malestar pel canvi de qualificació de la reunió amb l’únic objectiu de permetre oficialitzar-hi la presència d’Anglada, Capgirem Vic igualment no va assistir a la reunió i 611,55 euros del pressupost municipal van acabar a les butxaques dels portaveus dels cinc grups que sí que van assistir a la reunió, Anglada inclòs.
Representants de Pirineu Viu amb el cartell de la manifestació del 6 de desembre
Representants de Pirineu Viu amb el cartell de la manifestació del 6 de desembre
La manifestació es farà a la Seu d’Urgell el 6 de desembre, pel pont de la Puríssima, i està convocada per una trentena de col·lectius pirinencs | Denuncien que el Pirineu «està al límit», amb un llit turístic per cada habitant i un 60% d'habitatge que ja és segona residència
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis.
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis. | Aleix Auber
Anna Pujol Navarro
La Universitat Autònoma de Barcelona s'emporta cinc dels set premis totals atorgats, en una edició amb trenta-set treballs presentats | L'acte compta amb una conversa sobre transició ecosocial i economia social i solidària amb Eva Vilaseca, de l'Assemblea Catalana per a la Transició Ecosocial
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Es programaran quatre activitats a Vilafranca del Penedès, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Sant Jaume dels Domenys | S'hi parlarà, entre altres temes, de transició energètica justa, de comunitats energètiques locals, de decreixement i d'activisme davant la injustícia social i ambiental