En Moviment | Economia Socia

Nova convocatòria dels premis als millors treballs universitaris sobre economia social​

Els Premis Economia Social, organitzats per la Fundació Roca Galès, tenen aquest any una dotació de 9.200 euros en premis

El jurat valorarà especialment els treballs que abordin respostes a la situació actual a partir de noves maneres de produir, gestionar i consumir

​Premi a un treball que proposa la creació de cooperatives de dones com a eina d’inclusió a les presons catalanes

| 21/04/2021 a les 19:22h
Arxivat a: En moviment, economia social, economia social i solidària, cooperativisme, universitats, Premis Economia Social, Fundació Roca Galès
Foto de família de guanyadors i organització dels Premis Economia Social 2019
Foto de família de guanyadors i organització dels Premis Economia Social 2019
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/04/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Roca Galès, en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat, ha convocat una nova edició dels Premis Economia Social als millors treballs universitaris en l’àmbit del tercer sector, l’economia social o les cooperatives. La convocatòria d’enguany, que atorgarà fins a 9.200 euros en premis, inclou una nova categoria, ja que a part de premiar els millors treballs de final de grau (TFG), es desglossen per primera vegada els premis als millors treballs de final de postgrau (TFP) i als millors treballs de final de màster (TFM).

En total, s’atorgaran 9.200 euros en premis. En concret, un premi especial de 1.100 euros, i un primer premi de 1.100 euros i un segon premi de 900 euros per cadascuna de les tres categories (TFG, TFP i TFM). Cadascun dels set premiats, a més, també rebrà 300 euros més en serveis i productes del mercat social.

El jurat de l’edició dels Premis d’aquest any valorarà especialment els treballs que abordin respostes als reptes actuals de la societat en la situació postpandèmica, com les noves formes de producció, el cooperativisme de plataforma, les noves formes de consum o de gestió pròpies del cooperativisme o la viabilitat del model cooperatiu per donar continuïtat a determinades activitats econòmiques.

Els Premis tenen per objectiu donar visibilitat a les àrees de coneixement relatives al tercer sector, l’economia social i el cooperativisme en les universitats catalanes, però també fomentar l’especialització de l’alumnat en aquestes matèries i reconèixer els treballs acadèmics teòrics i pràctics que els abordin i que posin en valor les noves maneres de produir, gestionar i consumir. Així mateix, es pretén facilitar la creació d’una xarxa de personal acadèmic interessat en aquestes àrees.
 

El termini de presentació dels treballs és obert fins el 20 de setembre de 2021. Les bases dels Premis es poden consultar en el web del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Cinquena edició dels Premis després del rècord de participació de l’any passat

Els Premis Economia Social arriben a la seva cinquena edició havent assolit en la de 2020 un rècord de participació, amb 73 treballs presentats, 30 més que en l’edició anterior. En total, es van rebre treballs de 18 universitats diferents. Les dades mostren l’interès creixent per l’economia social i solidària en les universitats catalanes, que en els últims anys també han experimentat un creixement constant en el nombre d’estudis especialitzats en aquesta matèria.

En l’edició de l’any passat es van premiar treballs de temàtiques ben diverses. En la categoria de treballs de final de màster o postgrau el premi especial va correspondre a Francesc Granada i Núria Viladomat per un treball sobre la conversió en cooperativa de l'escola Nou Patufet de Barcelona, que va estar a punt de tancar a causa de la crisi. Elisa Segués va obtenir el primer premi per un treball sobre la cooperativa com a eina d’inclusió social de dones privades de llibertat, i Anna Grañana, el segon premi per un treball sobre el dret a la discapacitat.

En la categoria de millors treballs de final de grau va obtenir el premi especial Rafael Muñoz, amb un treball que analitza com des de l'economia social s'està donant resposta a les demandes de major sostenibilitat en la indústria de la moda. El primer premi va ser per a Paula Mora, amb un treball sobre les noves tecnologies en l'educació social. El segon va recaure en Carla González, amb un estudi sobre la valorització de determinats subproductes agraris que actualment s'abandonen al camp i que podrien reaprofitar-se en jardineria.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»