En moviment | Economia social i solidària

El mes de l’economia social i solidària d’Osona comença a Manlleu amb una trobada comarcal de cooperatives escolars

Més de 600 alumnes de 15 escoles d'Osona participaran aquest divendres a Manlleu a la Trobada de CuEmE comarcal

La Jornada d’economia social a Vic sobre habitatge cooperatiu és un dels plats forts del mes de l’economia social i solidària d’Osona, que es tancarà el 16 de juny amb la fira alTERna’t a Manlleu

Una Install Party per canviar-se a Som Energia o Som Connexió, entre les novetats de l'alTERna't d'aquest dissabte a Manlleu

| 15/05/2019 a les 08:29h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, economia social i solidària, alterna't, mes de l'economia social i solidària, Manlleu, cooperatives d'habitatge, Cueme
Bernat Vilarasau, Mireia Franch, Betlem Parés i Èrika Casals a la presentació d’aquest dimarts a Manlleu
Bernat Vilarasau, Mireia Franch, Betlem Parés i Èrika Casals a la presentació d’aquest dimarts a Manlleu | Núria Farrés
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/05/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts s’ha presentat a Manlleu el mes de l’economia social i solidària d’Osona, que tindrà lloc entre el 17 de maig i el 16 de juny amb l’objectiu de concentrar totes les activitats relacionades amb l’economia social i solidària de la comarca. El tret de sortida del mes el donarà la trobada de cooperatives escolars d’Osona que es farà aquest divendres al Pavelló Municipal de Manlleu. Es tracta d’un programa de foment de la cultura emprenedora, el CuEmE, impulsat per la Diputació de Barcelona i que té per objectiu que l’alumnat creï i gestioni una cooperativa durant un curs escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la zona. A la trobada hi participaran 665 alumnes de 15 escoles d’Osona que han creat un total de 29 cooperatives.

Un altre dels plats forts del mes és la Jornada d’economia social a Vic sobre habitatge cooperatiu, organitzat per l’Ajuntament de Vic amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que es farà el 15 de juny al recinte firal El Sucre. Bernat Vilarasau, gerent de l’Oficina de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic n’ha explicat el programa en la presentació d’aquest dimarts. La jornada tindrà activitats lúdiques adreçades a les famílies al matí, un dinar servit per la cooperativa Sambucus al migdia i les sessions de debat a la tarda, amb participació d’experts en habitatge cooperatiu a diferents nivells. S’hi exposaran casos d’èxit de Dinamarca, el País Basc i Catalunya. També s’hi presentarà un estudi sobre habitatge cooperatiu a Catalunya que ha fet la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte que tancarà el mes serà la tercera edició de la fira alTERna’t, que pretén ser un espai de referència per a les iniciatives d’economia social i solidària d’Osona i un aparador per donar-se a conèixer i teixir relacions amb l’objectiu de generar oportunitats de mercat. Aquest any, a més, la fira integra al matí i migdia el popular Dinar de Llençats. El mes inclou altres activitats com la projecció del documental Food Coop a l’espai ETC de Vic, un taller de cuina social i solidària al Mercat Municipal de Manlleu o una activitat de contacontes a la Biblioteca de Manlleu. 
 

Alumnes de les escoles Pompeu Fabra i Quatre Vents de Manlleu presentant la Trobada de CuEmE comarcal | Foto: Núria Farrés


Mireia Franch, de la cooperativa Sambucus, ha representat les entitats participants a l’alTERna’t a la presentació que s’ha fet aquets dimarts a l’Embarcador del Ter. Franch ha explicat el nou enfoc de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Manlleu, que a partir d’ara pren el nom d’alTERna’t. Sota aquest paraigua aglutinarà no només la fira anual sinó també tot allò que, amb voluntat de sumar, es mogui en l’economia social i solidària a la comarca d’Osona. Una altra de les novetats és que, definitivament, l’àmbit d’actuació tant de la fira com de la xarxa ja és comarcal. En la mateixa línia, el mes de l’economia social i solidària d’Osona s’imposa el mateix objectiu de sumar, sota el paraigua de l’alTERna’t, tot allò que es faci a la comarca durant aquestes setmanes en aquest àmbit.

Betlem Parés, responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, ha emmarcat el suport de l’Ajuntament a la xarxa alTERna’t i a la fira en la línia estratègica d’impuls de l’economia social i solidària, del marc d’acció en economia social i solidària i dels plans d’acció anuals que el desenvolupen. Parés ha reiterat la voluntat de Manlleu d’obrir a la comarca el camí traçat per l’Ajuntament en els últims anys en matèria de foment de l’economia social i solidària, sempre de la mà de les entitats. En aquest sentit, ha afirmat que són conscients que les protagonistes han de ser les entitats i que el paper que li pertoca a l’Ajuntament és el d’impulsor i dinamitzador de la xarxa, i ara, en una segona fase, de facilitador. També s’ha alegrat que, en el canvi de marca, s’hi mantingui la referència al Ter, que és «el riu que ens uneix com a territori».

En la presentació també han intervingut Èrika Casals i Biel Muñoz, alumnes de cinquè curs de les escoles Pompeu Fabra i Quatre Vents de Manlleu, respectivament, que han explicat el treball que han fet durant el curs per crear i desenvolupar una cooperativa. El 27 de maig portaran els productes que han elaborat al Mercat de Manlleu.

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»