Feminisme

La Xinxa Feminista, contra una desfilada de noies en roba interior entre les taules d'un restaurant mentre s'hi sopava

L’entitat feminista de Manlleu ha fet públic un comunicat crític amb la Gastromoda, una activitat impulsada de l’agrupació de botiguers de la ciutat

La Xinxa considera que «s’ha mercantilitzat amb joves menors d’edat fent-les passejar en calces, sostens i talons sota les mirades directes de comensals vestits i majors d’edat»

Manlleu Associació de Botiguers (MAB) defensa l'espectacle i nega que hi participés cap menor d'edat

Acció de resposta a la catedral de Vic a les paraules del bisbe qualificant l'avortament de «genocidi»

, Manlleu | 18/05/2017 a les 17:39h
Arxivat a: Setembre crític, Manlleu, La Xinxa Feminista, feminisme
Una de les participants a la desfilada al restaurant Torres Petit el 28 d'abril
Una de les participants a la desfilada al restaurant Torres Petit el 28 d'abril | El Ter
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup feminista La Xinxa, de Manlleu, ha fet públic un comunicat de denúncia d’una desfilada de dones joves entre les taules de restaurants mentre els comensals sopaven. Amb la desfilada, organitzada per Manlleu Associació de Botiguers (MAB), La Xinxa considera que «s’ha mercantilitzat amb joves menors d’edat fent-les passejar en calces, sostens i talons sota les mirades directes de comensals vestits i majors d’edat». La desfilada formava part de Gastromoda, una nova activitat organitzada per l’associació de botiguers de Manlleu amb la col·laboració de cinc restaurants de la ciutat.

El comunicat rebutja «l’ús dels cossos de les dones com a reclam publicitari per a botiguers i restaurants i també per incentivar el consumisme capitalista». Utilitzar els cossos de les dones per tenir més vendes, diu La Xinxa, «ens deshumanitza tot situant-nos com a objectes de consum, per comprar, vendre i fer el que altres vulguin». Afegeixen que, tal com es pot comprovar en algunes imatges de la galeria de fotografies de la revista municipal El Ter que s’enllaça des del Facebook de La Xinxa, les mirades dels comensals, sobretot homes, «no van dirigides a la roba que duen les noies, que seria l’objectiu, sinó als seus cossos, que per això hi ha més pell que roba exposada». En concret, La Xinxa enllaça la galeria de fotografies de la desfilada que va fer-se el 28 d’abril al restaurant Torres Petit, en col·laboració amb la botiga de roba interior Vestal. 

La Xinxa lamenta que les noies van ser escollides «conscientment»: joves, primeres i blanques, «seguint els canons de ‘bellesa’ marcats socialment». Uns canons, continua el comunicat, «convertits en ideals inassolibles per a la majoria de dones». El temps, el cost i l’esforç que suposa intentar aconseguir aquests cossos ‘ideals’, diuen, «ens esclavitza, ens denigra i destrueix a poc a poc la nostra autoestima». La pressió estètica que viuen les dones, especialment les més joves, conclou el comunicat de La Xinxa, «invisibilitza la diversitat dels cossos». La Xinxa Feminista recorda que aquest dissabte Manlleu celebra la Nit Encantada, un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració precisament del MAB. «Ens preguntem si, de nou, les dones tornarem a ser objectes, si el nostre valor el tornaran a posar en el nostre cos», acaba el comunicat.

 

Després que La Xinxa fes públic el seu comunicat, el MAB també va fer públic un comunicat propi. Hi neguen que cap menor d'edat participés en les desfilades, i que només n'hi va haver una de roba interior. Amb tot, a Setembre li consta que hi van participar dues menors. També neguen que les persones que van anar a veure la desfilada mentre sopaven ho fessin per anar a veure «cossos i pell». Diuen que hi van anar «amb l'objectiu de viure una experiència que lliga la gastronomia local i el comerç de proximitat del sector moda. Per veure cossos i pell, en tindrien prou en anar a qualsevol platja». El MAB recorda que fa 10 anys que organitzen desfilades en diferents formats i «en funció dels comerços associats en cada moment, desfilen homes, dones o nens, que ho fan de manera totalment voluntària i desinteressada».

Des del MAB es va presentar Gastromoda com una «fusió de restauració amb desfilades de moda», i amb l’objectiu de «crear sinergies entre sectors i es potenciarà l’oferta de moda i gastronòmica de la ciutat». El Gastromoda és una de les activitats emmarcades en el Pla de dinamització del comerç de Manlleu, que té el suport de l’Ajuntament, de la Diputació i de la Generalitat. En paraules d'una de les dinamitzadores del MAB a El Ter, l'activitat tenia per objectiu «fer coses diferents i que sorprenguin al públic» amb una «proposta original i atractiva».  Quatre de les cinc desfilades que s’hi van fer van ser de moda femenina. Només en la que es va fer al Manlleuet s'anunciava una desfilada de roba infantil i, per tant, mixta. La de roba interior femenina del 28 d'abril, en concret, s’acompanyava amb un sopar pel qual es cobrava 27,90 euros per cap.
Pòdcast L'Arrabassada, una de les activitats del juliol.
Pòdcast L'Arrabassada, una de les activitats del juliol. | Boira Baixa
Anna Pujol Navarro
El casal popular manlleuenc engega 'Debat a bat' per posar el pensament i la discussió al servei de la pràctica política i construir arguments que desmuntin la mentalitat capitalista, individualista i reaccionària actual | Durant el mes de juliol, hi ha programades activitats gairebé cada dia al Boira Baixa
El poeta Hug Casals de residència a Can Grau.
El poeta Hug Casals de residència a Can Grau. | Cardant Cultura
Anna Pujol Navarro
El biòleg, poeta i actor Hug Casals, actualment en residència a Can Grau, serà l'encarregat de l'activitat performativa | El certamen pretén generar narratives sobre la transformació del sistema alimentari des de la cultura comunitària i les joves creadores
Una de les fotos de l'exposició. D'esquerra a dreta, en vertical, la via làctia; al centre, a dalt, el cometa Tsuchinshan–Atlas, i a sota, una mica a l'esquerra el poble de Massaners, i a la dreta, el Pedraforca
Una de les fotos de l'exposició. D'esquerra a dreta, en vertical, la via làctia; al centre, a dalt, el cometa Tsuchinshan–Atlas, i a sota, una mica a l'esquerra el poble de Massaners, i a la dreta, el Pedraforca | Pei Iborra
Roser Iborra
Article sobre l'exposició 'Astres a l'horitzó', de Pei Iborra, al Museu de l'Esquerda de Roda de Ter | «I, quan ens semblava que ja ho havíem entès una mica, ens va recordar que de fet era un viatge al passat. No només al passat de quan es van fer les fotos, sinó al passat d’una llum que va començar a viatjar cap a nosaltres abans que la terra fos habitada»