En moviment

​Presenten a Vic el llibre ‘Sankt Pauli, un altre futbol és possible’

La presentació és aquest divendres a la Muntanya de Llibres amb els seus dos autors, Carles Viñas i Natxo Parra

A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del Sankt Pauli el llibre fa un recorregut per la història d’Alemanya

Gino Bartali o com salvar de la mort 800 persones jueves a cop de pedal

, Vic | 15/05/2017 a les 13:38h
Arxivat a: En moviment, Sankt Pauli, Natxo Parra, Carles Viñas, futbol, Alemanya, moviments socials, llibres, esports
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La cooperativa de comunicació Dies d’agost, l’editorial Tigre de Paper i la llibreria Muntanya de Llibres organitzen divendres la presentació a Vic del llibre ‘Sankt Pauli, un altre futbol és possible’, amb la participació dels dos autors, Carles Viñas i Natxo Parra. La presentació serà aquest divendres, dia 19 de maig, a les 7 de la tarda a la Muntanya de Llibres.

‘Sankt Pauli, un altre futbol és possible’ (Tigre de Paper, 2017), tot i versar sobre aquest mític club de futbol alemany, no és un llibre de futbol. És quelcom més que un recull d’anècdotes, dades, gols i jugadors d’un club concret.

A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del Sankt Pauli s’hi fa un recorregut per la història d’Alemanya, des del seu procés d’unificació al segle XIX fins a l’actualitat. Victòries i derrotes es barregen amb episodis de lluites socials i reivindicacions obreres, de resistències al nazisme i manifestacions ecologistes i antinuclears. Ascensos i descensos, ocupacions d’habitatges, apoderament popular, creació de la Bundesliga, gentrificació, cultura de graderia, antiracisme, antifeixisme i antisexisme.

El Sankt Pauli és molt més que un simple equip de futbol. És una manera d’entendre l’esport i el seu arrelament al barri, a la comunitat, a l’entorn quotidià. És una metàfora social d’una ciutat, Hamburg, i d’un país. Però res és idíl·lic. Tampoc el Sankt Pauli, un club que transita pel futbol professional abordant les contradiccions pròpies del futbol modern actual on el negoci tot ho impregna.

El llibre descobreix, doncs, què hi ha darrere aquesta calavera amb què tothom identifica al FC St. Pauli, els pirates de la lliga.

Carles Viñas (Vila de Gràcia, 1972) és doctor en Història contemporània per la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca i anàlisi del món actual (GRANMA). Al llarg de la seva activitat investigadora ha analitzat l’extremisme polític i esportiu, els estils juvenils i el rerefons social de l’esport. Ha publicat diversos assajos com Skinheads a Catalunya (Columna, 2004), El mundo ultra. Los radicales del fútbol espanyol (Temas de Hoy, 2005) o Tolerància zero. La violència a l’esport (Angle, 2006) entre d’altres. També és coautor de diverses obres col·lectives. Actualment compagina la docència universitària amb la col·laboració a diversos mitjans de comunicació i la publicació d’articles de divulgació històrica a diferents revistes especialitzades.

Natxo Parra (Barcelona 1981) és advocat laboralista i soci cooperativista del Col·lectiu Ronda. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha compaginat l’exercici de l’advocacia amb l’estudi i la investigació dels moviments socials, el sindicalisme o l’islamisme gihadista. És coautor de «El concepto de radicalización» a Islamismo yihadista: radicalitzación y contrarradicalización (Tirant lo Blanch, 2015) i «Los movimientos sociales» a Introducción a la Ciencia Política (Universitas, 2014).
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
A l'espai d'El Refugi a La Guixa, d'esquerra a dreta: Bernat Serrat, Jordi Jet Serra Morales, Erol Llerí i Natàlia González
A l'espai d'El Refugi a La Guixa, d'esquerra a dreta: Bernat Serrat, Jordi Jet Serra Morales, Erol Llerí i Natàlia González | Ràdio Clota
Convidem a Cultura pel bé comú perquè impulsi aquest debat amb l'objectiu de poder definir aquest concepte en el context de la Catalunya Central | Ho fem amb la participació de l'Ateneu Cooperatiu de Catalunya Central i la Comunalitat de Manresa, Cultura i Conflicte, Reacc i La Deskomunal Coop.
El pujol del Despujol, en segon terme, amb els camps que seran urbanitzats al davant
El pujol del Despujol, en segon terme, amb els camps que seran urbanitzats al davant | Gerard Serrat Panadero
Gerard Serrat Panadero
L'article lamenta que el nou POUM de les Masies de Voltregà, publicat recentment, preveu aproximadament que 23,7 hectàrees de sòl rústic o amb aprofitaments agraris -equivalents a uns 26 camps de futbol- esdevenen urbanitzables | «Consolida el poble dormitori de xalets, amb alta despesa energètica i hídrica»
«Van ser moments de patiment i angoixa. De sentir un verí que et paralitza inoculant amenaces amb dosis de Casal Tramuntana»
«Van ser moments de patiment i angoixa. De sentir un verí que et paralitza inoculant amenaces amb dosis de Casal Tramuntana»
Carme Cara
«Tinc l’esperança que cap candidat amb un discurs basat en l’odi contra qui és més vulnerable pugui tenir representació a cap ajuntament» | «Són subjectes-diana injustament culpabilitzats d’okupes, delinqüents, morosos; són diferents, no són d’aquí de tota la vida i només alguna política transgressora denuncia que no tenen el dret a vot pel qual tantes generacions i dones van lluitar»