En moviment

​Es presenta a Vic el documental 'Alba Daurada: un assumpte personal’

El llargmetratge es projectarà dimecres a l’ETC

La projecció comptarà amb la participació de la directora del film, Angélique Kourounis

Osona, entre les cinc comarques amb més denúncies per racisme i discriminació

, Vic | 24/04/2017 a les 20:09h
Arxivat a: En moviment, Angélique Kourounis, Alba Daurada, neonazisme, Grècia, extrema dreta, feixisme
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vic acollirà aquest dimecres 26 d’abril la projecció del llargmetratge Alba Daurada: un assumpte personal’ un documental sobre el creixement del moviment neonazi a Grècia. L’acte comptarà amb la presència de la seva directora, Angélique Kourounis, que explicarà la seva experiència personal després d'estar anys seguint el partit neo-nazi grec Alba Daurada.

«La meva parella és jueva. Un dels meus fills és gai i l’altre un militant anarquista. Jo sóc feminista, d’esquerres i filla d’immigrants. Si Alba Daurada arriba al poder, el nostre únic problema serà llavors en quin vagó ens posaran», reflexiona Kourounis. Alba Daurada: un assumpte personal mostra, a través d’un cru relat, el creixement i l'auge del moviment neonazi a Grècia i el seu interior fosc.

La periodista Angélique Kourounis ha estat durant anys seguint l’activitat del partit neonazi grec Alba Daurada, actualment tercera força política a Grècia; un país immers en una greu crisi econòmica i una convulsa situació política. Kourounis ha estat a les assemblees del partit, ha seguit els seus membres quan repartien propaganda i ha estat a les manifestacions i mítings més multitudinaris de l’extrema dreta grega durant anys. Ha entrevistat els seus membres, els seus simpatitzants i les seves víctimes amb la finalitat d'entendre com un partit neonazi aconsegueix aquest inèdit suport en ple segle XXI.

El Festival Protesta, el Cineclub Vic, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i la Directa presenten a Vic aquest llargmetratge documental que pretén fer reflexionar a la població sobre els perills que comporta el model que molts partits de la nova dreta europea tracten d’imitar, alguns d'ells a la mateixa ciutat de Vic.

Cinc anys de Festival Protesta

El Festival Protesta fa cinc anys que ha posat al mapa la ciutat de Vic com a punt de trobada del cinema de crítica social per potenciar les creacions d'autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. A la darrera edició s'hi van presentar 767 treballs d'una seixantena de països. El festival combina el concurs de curtmetratges de crítica social amb la projecció de llargmetratges, música en directe, exposicions, xerrades i taules rodones relacionades amb el món audiovisual i amb la crítica social. Enguany, coincidint amb el cinquè aniversari, s'ampliarà el nombre de projeccions de llargmetratges.

La cinquena edició del Festival Protesta es farà a Vic del 20 al 29 d’octubre. El període d'inscripció de curtmetratges està obert fins el dia 15 de maig a la web del festival www.festivalprotesta.cat o a través de les plataformes que apareixen a les bases, que estan publicades al web. La durada dels treballs no podrà superar els 30 minuts i es podran presentar peces de ficció i documental. El comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges finalistes, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció.

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Representants de Pirineu Viu amb el cartell de la manifestació del 6 de desembre
Representants de Pirineu Viu amb el cartell de la manifestació del 6 de desembre
La manifestació es farà a la Seu d’Urgell el 6 de desembre, pel pont de la Puríssima, i està convocada per una trentena de col·lectius pirinencs | Denuncien que el Pirineu «està al límit», amb un llit turístic per cada habitant i un 60% d'habitatge que ja és segona residència
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis.
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis. | Aleix Auber
Anna Pujol Navarro
La Universitat Autònoma de Barcelona s'emporta cinc dels set premis totals atorgats, en una edició amb trenta-set treballs presentats | L'acte compta amb una conversa sobre transició ecosocial i economia social i solidària amb Eva Vilaseca, de l'Assemblea Catalana per a la Transició Ecosocial
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Es programaran quatre activitats a Vilafranca del Penedès, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Sant Jaume dels Domenys | S'hi parlarà, entre altres temes, de transició energètica justa, de comunitats energètiques locals, de decreixement i d'activisme davant la injustícia social i ambiental