En moviment

Acte a Roda de Ter sobre Salvador Puig Antich

S'hi presentarà el llibre 'Salvador Puig Antich, cas obert', amb l'autor, Jordi Panyella, i Pep Palau, testimoni de l'època dels fets

​50 anys després, Salvador Puig Antich

| 31/05/2024 a les 13:00h
Arxivat a: En moviment, Salvador Puig Antich, Jordi Panyella
Aquest divendres es presenta a Roda de Ter el llibre Salvador Puig Antich, cas obert. L'acte comptarà amb la participació de Jordi Panyella, autor del llibre, i de Pep Palau, que va viure en primera persona el context històric dels fets que s'hi relaten. L'acte es farà a les 8 del vespre al Museu Arqueològic de l'Esquerda dins el cicle «La fem petar» del grup de xerrades de Roda de Ter.

El llibre, editat per Angle Editorial, va aparèixer el 2014 amb motiu del quarantè aniversari de l'execució del militant anarquista Salvador Puig Antich, el 2 de març de 1974. I aquest any 2024 se n'ha fet una reeedició revisada. Tal com s'explica en la sinopsi del llibre, amb l'ajusticiament culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa. La manipulació del cas va arribar fins al punt que la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer documents, proves de càrrec que exculpaven l'acusat.

Aquesta és una de les colpidores revelacions que el periodista Jordi Panyella fa després de furgar en el sumari original i entrevistar-se amb desenes de testimonis directes dels fets, alguns dels quals han acceptat parlar per primer cop en aquest llibre trencant un silenci d'anys. Hi ha qui considera que aquestes noves i irrefutables proves haurien de permetre la reobertura del procés, denegada dues vegades pel Tribunal Suprem.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»