En Moviment

Posposen indefinidament el desallotjament de L'Eixam de Capellades i l'Ajuntament de Ripoll ordena tancar el casal La Metxa

El nombrós grup de persones concentrades davant L'Eixam ha impedit el desallotjament de l'espai autogestionat ocupat propietat del BBVA

Sílvia Orriols ha comunicat el tancament provisional del casal popular La Metxa al·legant motius burocràtics; els altres hi veuen persecució de la dissidència política

Imminent desallotjament de l’Eixam de Capellades

| 30/05/2024 a les 17:24h
Arxivat a: En moviment, casals populars, La Metxa, L'Eixam, Capellades, Aliança Catalana, espais autogestionats, desallotjaments, desnonaments, BBVA, Sílvia Orriols
Concentració de suport a L'Eixam davant de l'espai autogestionat de Capellades, aquest dijous al matí
Concentració de suport a L'Eixam davant de l'espai autogestionat de Capellades, aquest dijous al matí
S'ha posposat indefinidament el desallotjament de l'espai autogestionat L'Eixam de Capellades després de l'intent fallit per desallotjar-lo aquest dijous al migdia. Davant d'un nombrós grup de persones que s'havien concentrat al carrer i de la presència de la propietat acompanyada de seguretat privada, la secretària judicial s'ha reunit amb un grup de mediadors i ha decidit posposar el desallotjament i analitzar la possibilitat d'una negociació entre les dues parts.

També, aquest dijous, el ple de l'Ajuntament de Capellades debatrà i passarà a votació una moció de suport a aquest projecte autogestionat. Una moció que, en cas que sigui aprovada, s'espera que pugui aportar més arguments per a la continuïtat del projecte.

El desallotjament de L'Eixam havia estat instat pel BBVA, propietari del local. Des del 2021, el local autogestionat ha acollit diferents entitats i activitats, com ara la Xarxa de Suport Mutu, Arran o l’entitat esportiva Atlètic Capellades. A més, ha generat diferents iniciatives: la Biblioteca Comunitària, l’Espai Comunal d’Eines, un Gimnàs Popular, un local d’assaig pel Grup de Ball de Bastons de Capellades, classes de repàs per alumnes d’ESO i Batxillerat, o un lloc de treball per la Festa Major Popular de Capellades.

Tal com diu el comunicat de denúncia de l’Eixam, la intenció de la seva ocupació convergia en la necessitat de generar un espai que fos motor d’activitats, de socialització i autoorganització dels joves i entitats, amb la denúncia sobre els habitatges i locals buits generats per l’especulació que, entitats com el BBVA, segons explica el comunicat, generen permanentment acumulant fins a quinze mil habitatges buits fruit de l’expulsió dels seus habitants.

Després de tres anys de vida i d’haver aconseguit ser un punt de trobada per a moltes usuàries, l’Eixam s’enfronta al seu desallotjament conscient del debat que ha generat des del primer moment de l’ocupació. I, malgrat mostrar satisfacció per la bona acollida i dimensió que ha agafat el projecte, ara es mostren decebuts davant l’actitud de l’entitat bancària BBVA i del que, segons diuen,  pot ser un abans i un després sense un espai com aquest en una vila tan activa com Capellades.
 

Des de primera hora del matí desenes de persones s'han concentrat davant de l'Eixam per impedir-ne el desallotjament


Sílvia Orriols tanca el casal popular La Metxa

Els fets de Capellades coincideixen en la setmana amb l'amenaça de tancament que ha rebut el casal popular La Metxa de Ripoll per part de l'Ajuntament d'aquesta població governat per l'extrema dreta d'Aliança Catalana. La Metxa explica en un comunicat que el 24 de maig van rebre una notificació de l'Ajuntament significativament titulada «Notificació tancament activitat», on se'ls comunicava el tancament provisional del local mentre no se subsani un requeriment administratiu de 2023. En la notificació se'ls comunica el tancament de l'activitat perquè pot ser «un risc per a la seguretat i per la convivència de les persones». Des de La Metxa asseguren que ells ja van subsanar el requeriment en el seu moment i que, en tot cas, estan mirant si han fet algun tràmit malament, tot recordant que són un col·lectiu format per persones militants i sense coneixements específics de burocràcia i tràmits administratius.

Tot seguit, el comunicat fa una anàlisi més política de la situació. Recorden que ja es ve de la prohibició recent de la Festa Major Alternativa per part del govern d'Aliança Catalana presidit per la líder del partit, Sílvia Orriols, de qui diuen que ha activat «la maquinària per silenciar-nos». Darrere «una comunicació aparentment neutral per no complir amb un requeriment», assegura La Metxa, «s'hi amaga un objectiu concret: eliminar la dissidència política de Ripoll».

Creuen que si de debò es tractés d'una qüestió burocràtica, els haurien contactat o els haurien fet un altre requeriment escrit, i totes les vegades que han parlat amb el personal tècnic de l'Ajuntament per demanar permís per fer un acte, els ho haurien comentat. «Hi ha maneres menys lesives de vetllar pel risc i la «seguretat» de les persones que aplicar la mesura cautelar del tancament del local». En canvi, creuen que es busca impedir la participació popular «més enllà dels mecanismes perversos que ens facilita aquest sistema». Sigui com sigui, es mostren disposats a continuar creant alternatives per un món millor, «on hi hagi la lliure expressió de gènere i sexualitat, amb participació popular i sense cap mena d'explotació».
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»