EN MOVIMENT | ATENEU COOPERATIU

Més de cent entitats dins dels tres programes d’economia social de la Catalunya Central

La trobada organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha comptat amb representants de les Comunalitats de Manresa i Vic i dels projectes Ocell de foc Bages, Moianès i Solsonès i Ocell de foc Osona i Berguedà

L’Espai Cal Sitges d’Artés va acollir la reunió, amb representants d’entitats de l’economia social, el cooperativisme, el tercer sector i les administracions públiques

L’Ateneu Cooperatiu impulsa els Premis per treballs de recerca sobre la Història del cooperativisme

| 02/03/2023 a les 10:08h
Arxivat a: En moviment, economia social
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/03/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha organitzat una trobada dels tres programes d’economia social presents a les comarques centrals: Ateneu Cooperatiu, Comunalitats i Ocell de Foc. La suma dels tres plans aglutina més de cent entitats de l’economia social, el cooperativisme, el tercer sector i les administracions públiques del Bages, el Berguedà, Lluçanès, Moianès, Osona i Solsonès.

L’Espai Cal Sitges d’Artés va acollir dimarts passat la sessió de treball, en la qual van participar una vintena de persones de les diverses entitats que lideren els projectes. Entre elles, Gedi, Sambucus, el CAE, l’Arada, Sudergintza, la Fera Ferotge, l’Associació de Veïnes i Veïns del Remei, Ampans, Osonament, Horitzó Berguedà i l’Ajuntament de Manresa, l’Ajuntament de Vic o el Consell Comarcal d’Osona com a administracions públiques.

La reunió va servir per compartir línies de treball conjunt i complementarietat amb els objectius de treballar en xarxa i incidir en l’impacte de l’economia social i els seus programes al territori. La compartició d’estratègies i la complementarietat entre elles, l’intercanvi d’experiències i recursos i la focalització en certs públics van sorgir com algunes de les necessitats dels diversos projectes. Els programes reunits van ser l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, la Comunalitat Urbana de Manresa, la Comunalitat Urbana de Vic, Ocell de Foc Bages, Moianès i Solsonès i Ocell de Foc Osona i Berguedà.

Tots aquests programes, tot i tenir línies d’intervenció diferents, volen treballar per millorar la qualitat de vida de les persones, des de la promoció econòmica, el treball en entorns comunitaris o el combat a l’estigma de la salut mental en persones joves. La divulgació i la promoció dels valors cooperatius i el fet de posar les persones al centre de les intervencions són tres dels seus pilars.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»