EN MOVIMENT | ATENEU COOPERATIU

Jornada sobre cultura transformadora al Konvent

Lucía Camón: «Obrir les portes de les cases dels pobles és un primer pas perquè la gent es curi de les ferides i de la manca d’autoestima rural»

| 25/05/2023 a les 20:26h
Arxivat a: En moviment, cultura transformadora
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/05/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central organitza la ‘Jornada sobre cultura arrelada i transformadora’ al Konvent de Berga aquest dissabte 27 de maig durant tot el dia. Al matí, a partir de dos quarts de dotze, hi haurà un intercanvi d’experiències de propostes culturals provinents d’Aragó (Pueblos en arte), d’Astúries (La Benéfica de Piloña) i de la Patagonia argentina (Museo Barda del Desierto). A la tarda, es presentaran projectes catalans que aposten per la ruralitat i el Pirineu, com són La Traça Cultural, La Barraca d’El Refugi i el llibre Ruralisme de Vanesa Freixa i, per acabar, concerts de Càntut i Germà Negre.

Pel que fa a la iniciativa aragonesa Pueblos en Arte, associació i plataforma que connecta l’art amb el món rural, Lucía Camón serà l’encarregada d’explicar-lo. De La Benéfica de Piloña, Rodrigo Cuevas i Mireya Delgado parlaran sobre com hi estan rehabilitant una antigua nau abandonada per tal que sigui un espai artístic i cultural, comunitari i que lluiti contra l’abandonament i la despoblació rural i promogui la transmissió de coneixements. Andrea Beltramo i Maria Eugenia Cordero, del Museo Barda del Desierto, explicaran el seu museu contemporani i residència artística al bell mig del desert, a la Patagònia argentina. La moderació de l’activitat la portarà a terme Rosa Cerarols, per part del Konvent.

Després del dinar popular, serà el moment de la presentació del projecte La Traça Cultural amb Miquel Albero, Maria Giró, Pol Maese, Marta Barceló i Carla Escarrà, de les llibreries cooperatives La Lluerna de Ripoll i El Refugi de la Seu d’Urgell. La Traça serà un espai virtual banc de recursos i agenda cultural que promourà i farà xarxa entre entitats i artistes del Pirineu. A dos quarts de set serà el torn de la presentació de La Barraca d’El Refugi, llibreria ambulant del Pirineu, i del llibre ‘Ruralisme: la lluita per una vida millor’ de Vanesa Freixa. Els concerts de Càntut i Germà Negre i les seves cançons de transmissió oral clouran la jornada.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
La primera sessió serà el 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa | Totes les sessions tindran una part teòrica al matí i una de més pràctica i lúdica a la tarda
Organitzadors i guardonats del concurs d'il·lustració, dijous a l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló
Organitzadors i guardonats del concurs d'il·lustració, dijous a l'Escola d'Arts Plàstiques de Torelló
Josep Comajoan Colomé
Dijous es van lliurar a Torelló els reconeixements a les tres persones guanyadores del certamen d’il·lustració del mateix nom | Els relats han d’estar inspirats en les deu il·lustracions finalistes i tant poden ser del gènere distòpic com utòpic
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»