En Moviment | Cooperativisme

La XAREC treballarà amb els ateneus cooperatius per estendre pel territori la nova cooperativa de serveis de l’hostaleria i el turisme socialment responsable

Una vintena d’iniciatives ja van participar en la primera trobada a Mataró per començar a construir el projecte que pretén unir esforços i aglutinar el sector

A la trobada ja es va esbossar un primer esborrany del catàleg de serveis que ha de servir per enfortir el sector i fer-li guanyar visibilitat

Impulsen un nou projecte per aglutinar i unir esforços des de l’hostaleria i el turisme socialment responsable de Catalunya

| 11/03/2018 a les 23:01h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, XAREC, restauració, turisme, hostaleria
La trobada de Mataró va partir de l'epígraf «Tornem a parar taula»
La trobada de Mataró va partir de l'epígraf «Tornem a parar taula» | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/03/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La nova cooperativa de serveis d’hostaleria i turisme socialment responsable va fer dilluns el seu primer pas en ferm. Ho va fer de la mà de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) i a l’empara del Projecte Singulars que impulsa el Departament de Treball de la Generalitat. El projecte, que pretén impulsar el que ha de ser la gran sectorial de l’hostaleria de l’economia solidària de Catalunya comptarà amb una estreta col·laboració en la seva extensió pel territori dels ateneus cooperatius d’arreu del país. De moment, una vintena de projectes van començar a treballar-hi dilluns al Cafè del Mar de Mataró en una jornada on es va presentar el projecte de la nova cooperativa de serveis i les primeres dinàmiques de treball. Una desena d’entitats i cooperatives més van excusar la seva presència però ja van fer saber el seu interès per participar en el projecte.
 
La presentació i coordinació dels treballs de dilluns a Mataró va anar a càrrec de representants de les quatre cooperatives que han començat tirant del carro del projecte, Els Caus Turisme Sostenible, de Mura; La Sargantana, de Badalona; Menjador Ca la Rosa, de Barcelona, i Cervesa Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet. La cooperativa de serveis dona resposta a un dels acords de la XAREC d’estructurar-se organitzativament a través d’aquesta fórmula jurídica empresarial. La trobada de dilluns a Mataró, sota l’epígraf «Tornem a parar taula», va aplegar algunes de les iniciatives que des del 2013 ja havien participat en la XAREC, però també d’altres que responien a la crida feta des del grup promotor i que ja van mostrar un gran interès pel projecte en aquesta primera jornada de treball.
 
L’objectiu de la cooperativa de serveis, eix central del projecte actual, és «reprendre l’espurna que ens va fer néixer», en referència a la XAREC i perquè «entre tots i totes puguem construir una eina al servei dels nostres projectes, per enfortir-nos, per dignificar les nostres vides, per ser referents, per formar-nos i acompanyar-nos, desenvolupant tot el potencial transformador que alberguen els nostres projectes des de la seva gènesi», deien en la convocatòria que es va enviar a altres cooperatives, entitats i empreses del país per convidar-les a la trobada de Mataró.
 

La primera trobada de col·lectius interessats en el nou projecte es va fer dilluns al Cafè del Mar de Mataró Foto: Sara Blázquez


A Mataró, al matí es va presentar el projecte, es van explicar els detalls de la subvenció rebuda a través del Projecte Singulars de la Generalitat per impulsar la cooperativa de serveis, i es van exposar les dinàmiques amb què s’ha començat a treballar i que es plantegen per aquests propers mesos. Després d’un dinar al mateix Cafè del Mar, un dels restaurants membres de la XAREC, els participants en la trobada es van dividir en grups per debatre entorn a dos grans temes. Un primer, el de la implicació dels ateneus cooperatius -els representants d’alguns dels quals també van participar amb gran interès en la trobada-, i per altra part, es va debatre entorn als criteris que s’haurien d’utilitzar per atorgar un segell de qualificació que distingeixi els establiments de restauració i turisme que ofereixen un servei socialment responsable.
 
La jornada va tancar-se amb una altra sessió participativa en la qual entre totes les entitats presents es va començar a elaborar un esborrany del que hauria de ser el futur catàleg de serveis de la nova cooperativa. També es va fer una pluja d’idees entorn als possibles eslògans que haurien de definir el projecte en un futur immediat a l’hora de presentar-lo davant del públic en general o d’altres iniciatives que puguin estar interessades en participar-hi activament.
 
Un projecte que neix a l’entorn de la XAREC
 
L’any 2013, una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària dedicades a la restauració van iniciar el procés de creació d’una xarxa de restauració i cultura cooperativa per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible compartir les pràctiques i les experteses generades de cada projecte i dotar-les d’eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Ara es reforça el projecte inicial després de ser elegit per la Generalitat com un dels projectes del programa Singulars de foment de l’economia social i solidària en el territori. La nova cooperativa de serveis inclourà no només projectes del sector de la restauració sinó també del turisme socialment responsable.
 

La sessió de Mataró tindrà continuïtat en properes trobades dels projectes de la XAREC Foto: Sara Blázquez


La nova cooperativa de serveis tindrà la missió, en una primera fase, de fer una diagnosi de l’oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l’oferta actual sorgida dins els entorns de l’economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d’intercooperació, qualificació amb criteris de segell, etc. Tot plegat amb l’objectiu d’aglutinar i cohesionar una oferta d’hostaleria i turisme hores d’ara ja existent amb un alt criteri de qualitat i responsabilitat social i arrelada al territori i que es pretén posar en relleu just en un moment que altres models turístics i del lleure comencen a entrar en conflicte amb la convivència ciutadana i provoquen la vulgarització i estandardització de les experiències turístiques. L’oferta en gastronomia, hostalatge i turisme lligada a l’economia social ja és una realitat, té uns amples marges de desenvolupament i mostra un gran dinamisme i integració al territori. 

Altres objectius tant o més importants passen per la creació d’eines de qualificació pròpies que permetin visualitzar el valor social de les empreses dins el sector i en el territori, o enfortir la presència de models cooperatius en un sector sovint precaritzat laboralment i amb efectes no sempre positius en l’entorn on s’ubiquen. Tot plegat, de la mà d’altres projectes ja existents, com els Ateneus Cooperatius de Catalunya o les entitats de finances ètiques o de foment de l’economia solidària amb les quals ja s’està treballant en aquests moments. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»