En Moviment | Cooperativisme

Impulsen un nou projecte per aglutinar i unir esforços des de l’hostaleria i el turisme socialment responsable de Catalunya

El projecte, nascut a l’entorn de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC), es gestionarà des d’una nova cooperativa de serveis a l’empara del projecte Singulars

Dilluns, 5 de març, hi ha una primera trobada de cooperatives i empreses del sector per donar forma al projecte

Banca, telecomunicacions i energia ètiques capten l'atenció dels visitants de la Fira d’Economia Solidària

| 28/02/2018 a les 14:03h
Arxivat a: En moviment, Ca la Rosa, Els Caus de Mura, XAREC, turisme, restauració, economia social i solidària, cooperativisme, Capfoguer, La Sargantana, Singulars, gastronomia, hostaleria
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016 | XES
L’Espai Culinari Cafè de Mar de Mataró acollirà dilluns vinent, 5 de març, una primera trobada de cooperatives, entitats i empreses del sector de la restauració i del turisme socialment responsable. L’objectiu de la jornada és començar a construir conjuntament una nou projecte que pretén aglutinar el gruix del sector entorn seu. El projecte, de moment, prendrà la forma d’una cooperativa de serveis, a l’empara del Projecte Singulars que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. La iniciativa neix donant resposta a un dels acords de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) d’estructurar-se organitzativament a través d’una cooperativa de serveis. La cooperativa, de moment, està gestionada per quatre de les cooperatives de la XAREC, Els Caus Turisme Sostenible i Cooperativa, de Mura; La Sargantana, de Badalona; Ca la Rosa, de Barcelona, i Cervesa Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet.
 
L’objectiu de la cooperativa de serveis, eix central del projecte actual, és «reprendre l’espurna que ens va fer néixer», en referència a la XAREC, creada el 2013 per una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària d’arreu del país, i perquè «entre tots i totes puguem construir una eina al servei dels nostres projectes, per enfortir-nos, per dignificar les nostres vides, per ser referents, per formar-nos i acompanyar-nos, desenvolupant tot el potencial transformador que alberguen els nostres projectes des de la seva gènesi», diuen en la convocatòria que s’ha enviat a altres cooperatives, entitats i empreses del país per convidar-les a la trobada de dilluns vinent a Mataró.
 
Un projecte que neix a l’entorn de la XAREC
 
L’any 2013, una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària dedicades a la restauració van iniciar el procés de creació d’una xarxa de restauració i cultura cooperativa per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible compartir les pràctiques i les experteses generades de cada projecte i dotar-les d’eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Ara es reforça el projecte inicial després de ser elegit per la Generalitat com un dels projectes del programa Singulars de foment de l’economia social i solidària en el territori. La nova cooperativa de serveis inclourà no només projectes del sector de la restauració sinó també del turisme socialment responsable. 
 
La nova cooperativa de serveis tindrà la missió, en una primera fase, de fer una diagnosi de l’oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l’oferta actual sorgida dins els entorns de l’economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d’intercooperació, qualificació amb criteris de segell, etc. Tot plegat amb l’objectiu d’aglutinar i cohesionar una oferta d’hostaleria i turisme hores d’ara ja existent amb un alt criteri de qualitat i responsabilitat social i arrelada al territori i que es pretén posar en relleu just en un moment que altres models turístics i del lleure comencen a entrar en conflicte amb la convivència ciutadana i provoquen la vulgarització i estandardització de les experiències turístiques. L’oferta en gastronomia, hostalatge i turisme lligada a l’economia social, diuen, ja és una realitat, té uns amples marges de desenvolupament i mostra un gran dinamisme i integració al territori. 
 
Altres objectius tant o més importants per a ells passen per la creació d’eines de qualificació pròpies que permetin visualitzar el valor social de les empreses dins el sector i en el territori, o enfortir la presència de models cooperatius en un sector sovint precaritzat laboralment i amb efectes no sempre positius en l’entorn on s’ubiquen. Tot plegat, de la mà d’altres projectes ja existents, com els Ateneus Cooperatius de Catalunya o les entitats de finances ètiques o de foment de l’economia solidària amb les quals ja s’està treballant en aquests moments. 
 
Una jornada a Mataró per construir conjuntament el projecte
 
Dels detalls concrets del projecte se’n parlarà dilluns vinent, dia 5 de març, en una jornada al Cafè de Mar de Mataró. La jornada començarà a les 12 del migdia amb una exposició dels plans de treball i una contextualització d’on sorgeix el projecte i de la situació actual de la XAREC. També s’explicaran els detalls de la recepció de la subvenció del Projecte Singulars de la Generalitat. Després del dinar, es continuarà amb una exposició i explicació de les dinàmiques de treball, i més concretament del treball específic amb els Ateneus Cooperatius, i de les dinàmiques entorn a la creació del segell de qualificació. La jornada és previst que acabi a 2/4 de 7 després d’un espai de conclusions i valoració de la jornada i d’exposició de propostes de millora i necessitats
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari
01/01/1970
Article de Mohammed Laghmari, un dels vuitanta treballadors acomiadats a Le Porc Gourmet per no haver-se volgut canviar de falsa cooperativa | «Estic cansat de ser testimoni de com en ple segle XXI i en un país presumptament desenvolupat l’esclavisme, el masclisme i el racisme continuen sent molt presents en bona part dels escorxadors»
Augustine, a l'esquerra de la imatge, amb dues persones més també treballadores de Le Porc Gourmet, el dia de la protesta davant del Consell Comarcal d'Osona
Augustine, a l'esquerra de la imatge, amb dues persones més també treballadores de Le Porc Gourmet, el dia de la protesta davant del Consell Comarcal d'Osona
Roser Iborra
01/01/1970
«L’Augustine, que vam enterrar el dia 7 de juliol, era un refugiat de terra endins» | «L’Augustine havia estat acomiadat per no voler signar per una altra falsa cooperativa en contra dels seus interessos. Sense atur i sense recursos. Bandejat, arrossegat a la misèria perquè a les càrnies la dignitat no compta» | «Aquests dies, l’acord a Esfosa ens ha fet adonar que la lluita no és en va. Que també hi ha victòries»
Josep Valtònyc, dijous passat, a Gant (Bèlgica)
Josep Valtònyc, dijous passat, a Gant (Bèlgica)
Sara Blázquez | Neus Tur
01/01/1970
Valtònyc va fer públic aquest dijous que està exiliat a Bèlgica, quan la justícia belga el va deixar en llibertat provisional mentre espera l’euroordre que el podria fer tornar a l’Estat espanyol | A l’espera que la justícia internacional es pronunciï sobre el seu cas, diu que Bèlgica «és un bon lloc per començar de zero» | Josep Valtònyc explica la seva experiència en aquesta entrevista feta conjuntament per Setembre i Jornada.