En Moviment | Cooperativisme

Impulsen un nou projecte per aglutinar i unir esforços des de l’hostaleria i el turisme socialment responsable de Catalunya

El projecte, nascut a l’entorn de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC), es gestionarà des d’una nova cooperativa de serveis a l’empara del projecte Singulars

Dilluns, 5 de març, hi ha una primera trobada de cooperatives i empreses del sector per donar forma al projecte

Banca, telecomunicacions i energia ètiques capten l'atenció dels visitants de la Fira d’Economia Solidària

| 28/02/2018 a les 14:03h
Arxivat a: En moviment, Ca la Rosa, Els Caus de Mura, XAREC, turisme, restauració, economia social i solidària, cooperativisme, Capfoguer, La Sargantana, Singulars, gastronomia, hostaleria
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016
Paella de la XAREC a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya de 2016 | XES
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/02/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Espai Culinari Cafè de Mar de Mataró acollirà dilluns vinent, 5 de març, una primera trobada de cooperatives, entitats i empreses del sector de la restauració i del turisme socialment responsable. L’objectiu de la jornada és començar a construir conjuntament una nou projecte que pretén aglutinar el gruix del sector entorn seu. El projecte, de moment, prendrà la forma d’una cooperativa de serveis, a l’empara del Projecte Singulars que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. La iniciativa neix donant resposta a un dels acords de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) d’estructurar-se organitzativament a través d’una cooperativa de serveis. La cooperativa, de moment, està gestionada per quatre de les cooperatives de la XAREC, Els Caus Turisme Sostenible i Cooperativa, de Mura; La Sargantana, de Badalona; Ca la Rosa, de Barcelona, i Cervesa Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet.
 
L’objectiu de la cooperativa de serveis, eix central del projecte actual, és «reprendre l’espurna que ens va fer néixer», en referència a la XAREC, creada el 2013 per una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària d’arreu del país, i perquè «entre tots i totes puguem construir una eina al servei dels nostres projectes, per enfortir-nos, per dignificar les nostres vides, per ser referents, per formar-nos i acompanyar-nos, desenvolupant tot el potencial transformador que alberguen els nostres projectes des de la seva gènesi», diuen en la convocatòria que s’ha enviat a altres cooperatives, entitats i empreses del país per convidar-les a la trobada de dilluns vinent a Mataró.
 
Un projecte que neix a l’entorn de la XAREC
 
L’any 2013, una vintena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària dedicades a la restauració van iniciar el procés de creació d’una xarxa de restauració i cultura cooperativa per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible compartir les pràctiques i les experteses generades de cada projecte i dotar-les d’eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Ara es reforça el projecte inicial després de ser elegit per la Generalitat com un dels projectes del programa Singulars de foment de l’economia social i solidària en el territori. La nova cooperativa de serveis inclourà no només projectes del sector de la restauració sinó també del turisme socialment responsable. 
 
La nova cooperativa de serveis tindrà la missió, en una primera fase, de fer una diagnosi de l’oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l’oferta actual sorgida dins els entorns de l’economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d’intercooperació, qualificació amb criteris de segell, etc. Tot plegat amb l’objectiu d’aglutinar i cohesionar una oferta d’hostaleria i turisme hores d’ara ja existent amb un alt criteri de qualitat i responsabilitat social i arrelada al territori i que es pretén posar en relleu just en un moment que altres models turístics i del lleure comencen a entrar en conflicte amb la convivència ciutadana i provoquen la vulgarització i estandardització de les experiències turístiques. L’oferta en gastronomia, hostalatge i turisme lligada a l’economia social, diuen, ja és una realitat, té uns amples marges de desenvolupament i mostra un gran dinamisme i integració al territori. 
 
Altres objectius tant o més importants per a ells passen per la creació d’eines de qualificació pròpies que permetin visualitzar el valor social de les empreses dins el sector i en el territori, o enfortir la presència de models cooperatius en un sector sovint precaritzat laboralment i amb efectes no sempre positius en l’entorn on s’ubiquen. Tot plegat, de la mà d’altres projectes ja existents, com els Ateneus Cooperatius de Catalunya o les entitats de finances ètiques o de foment de l’economia solidària amb les quals ja s’està treballant en aquests moments. 
 
Una jornada a Mataró per construir conjuntament el projecte
 
Dels detalls concrets del projecte se’n parlarà dilluns vinent, dia 5 de març, en una jornada al Cafè de Mar de Mataró. La jornada començarà a les 12 del migdia amb una exposició dels plans de treball i una contextualització d’on sorgeix el projecte i de la situació actual de la XAREC. També s’explicaran els detalls de la recepció de la subvenció del Projecte Singulars de la Generalitat. Després del dinar, es continuarà amb una exposició i explicació de les dinàmiques de treball, i més concretament del treball específic amb els Ateneus Cooperatius, i de les dinàmiques entorn a la creació del segell de qualificació. La jornada és previst que acabi a 2/4 de 7 després d’un espai de conclusions i valoració de la jornada i d’exposició de propostes de millora i necessitats
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Efraín Foglia, dissenyador, investigador i membre de la comunitat guifi.net
Efraín Foglia, dissenyador, investigador i membre de la comunitat guifi.net
Sara Blázquez
El dissenyador, investigador, professor de la Universitat de Vic i membre de guifi.net Efraín Foglia, parla d'Internet, sobirania tecnològica, dependència, vinculació social i autogestió | «Tot el que té a veure amb la cultura digital és un núvol on ningú sap què passa» | «La dependència tecnològica genera grans desigualtats, perquè genera nínxols, i marca directament a qui no formarà part d’aquesta societat»
Porcs en semillibertat a la Granja Ramonich de la Pinya
Porcs en semillibertat a la Granja Ramonich de la Pinya | Dolors Pena
Josep Comajoan
Una ruta va permetre als participants en l’acció conèixer de primera mà quatre experiències agroecològiques i de proximitat de la Garrotxa, Osona i el Lluçanès | Pinso i porc ecològic a la Garrotxa, un escorxador de baixa capacitat a la sortida del corral al Lluçanès i una botiga agroecològica gestionada per productors i consumidors a Vic van ser les quatre parades de Porc Aventura II
Moment en què els assistents a l'acte d'España Ciudadana abandonen la plaça escortats per la Guàrdia Civil i la Policia Foral | El Salto
Moment en què els assistents a l'acte d'España Ciudadana abandonen la plaça escortats per la Guàrdia Civil i la Policia Foral | El Salto | Jone Arzoz
Jordi Martí Font
«El feixisme postmodern té lleis, advocats, jutges i tribunals, però de cap de les maneres és demòcrata» | «Amb l'Estat espanyol no hi ha pacte possible, ni tan sols negociació»