EN MOVIMENT

El Casal Boira Baixa de Manlleu commemora 14 anys d'autoorganització amb actes fins el 3 de gener

, Manlleu | 08/12/2016 a les 22:12h
Arxivat a: En moviment, Casal Boira Baixa, Manlleu, autoorganització, zapatisme
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/12/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Casal Boira Baixa de Manlleu commemora durant tot el mes de desembre el 14è aniversari. El programa d'actes, de fet, ja va començar el 26 i 27 de novembre passat amb un acte de recordatori de l'escriptora Montserrat Roig, en el 25è aniversari de la seva mort. Continuarà aquest divendres 9 amb el tradicional concurs de preguntes de l'esquerra independentista.

El següent divendres, dia 16, hi haurà un acte sobre el zapatisme, i més en concret, sobre l'articulació del moviment indígena a través d'una candidatura electoral. Hi participaran l'historiador Ricard de Vargas i una activista mexicana. L'acte acabarà amb un sopar mexicà.

L'endemà, dia 17, en un acte coorganitzat amb l'esquerra independentista d'Osona, la CGT i Endavant Osona, es farà una xerrada sobre el cas de repressió conegut com el d'Els 27 i més. Hi participaran Ermengol Gassiot i Jordi de Dios.

El dimecres 21 hi haurà un taller de tions, i el divendres 23, el sopar d'aniversari i les Olimpíades populars. Acabarà el cicle d'actes d'anivesari el dimarts 3 de gener amb un cinefòrum coorganitzat amb Arran sobre 'Cuba, de la Revolució al llegat de Fidel'. L'acte es tancarà amb un sopar.

El Casal Boira Baixa ha fet públic aquest comunicat amb motiu del 14è aniversari:

«Enguany celebrem el 14è aniversari del Casal Popular Boira Baixa de Manlleu. 14 anys de punt de trobada de col·lectius i organitzacions que treballen per capgirar-ho tot. 14 anys que ho són tot i res alhora, quan mirem enrere i recordem la multitud de lluites que han forjat Manlleu al llarg del temps.

Deia Montserrat Roig que si hi ha un vertader acte d’amor, aquest és la memòria, i ens cal tenir-la ben present, per dignitat i per justícia. Som hereves i hereus de l’autoorganització obrera a les fàbriques que plantava cara als patrons; de les dones explotades que patien una doble jornada laboral a la fàbrica i a casa, les xinxes; del cooperativisme obrer; d’aquelles i aquells que van aturar als carrers el cop d’estat feixista l’any 1936 i van capgirar-ho tot recuperant el control de les seves vides donant la vida per defensar la democràcia; de les més de 100 persones manlleuenques represaliades pel franquisme; de les que van resistir en la clandestinitat i no van acatar la farsa constitucional del 78.

Cal que seguim recordant i recuperant dia a dia la història oblidada del Manlleu rebel. Aquest any hem aconseguit una petita victòria, esborrant la nomenclatura feixista de 3 carrers del nostre poble, però ens queda molta feina per fer: són centenars les persones que queden enterrades a les cunetes, desenes els vestigis feixistes que ens queden per esborrar i milers les persones que hem de recordar i reivindicar.

Tot recuperant el fil roig de la història, seguim treballant per teixir els barris, el poble i el país; per dinamitzar-los i activar-los, fent-los vius, alegres i combatius. Seguim picant pedra per la unitat popular, per l’alliberament nacional, social i de gènere dels Països Catalans. I ho fem conscients que cada vegada som més i ens dotem de més eines per fer-ho, colze a colze amb les companyes i companys que lluiten a les aules, als carrers, a les institucions, als llocs de treball, segant arran.

Som 14 anys d’autoorganització, 14 anys de lluites quotidianes compartides, 14 anys fent créixer les arrels del combat.

Som 14 anys de Casal Popular Boira Baixa. I els que encara han de venir».
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»