En Moviment

'Machines', un impactant documental sobre l'explotació laboral en la indústria tèxtil a l'Índia a l'Ateneu de Manlleu

'Machines', debut del cineasta indi Rahul Jain, es projecta aquest dijous i diumenge a l'Ateneu de Manlleu

El documental visualitza a milers de treballadors exhausts amb interminables jornades laborals a cap preu en una immensa fàbrica de l'Índia

| 10/01/2018 a les 23:24h
Arxivat a: En moviment, explotació infantil, Índia, explotació laboral, indústria tèxtil, Machines, Ateneu de Manlleu
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/01/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ateneu de Manlleu projecta aquest dijous i diumenge el documental Machines. En plena campanya de rebaixes, aquest treball del cineasta indi Rahul Jain porta a la reflexió sobre els motius pels quals uns pantalons es poden posar a la venda per 8 euros. Es tracta d'un impactant documental que visualitza a milers de treballadors exhausts amb interminables jornades laborals a cap preu en una immensa fàbrica de l'Índia. Una mirada dura, i a la vegada d'una sensibilitat extraordinària, a l'explotació dels treballadors que obliga a pensar i a replantejar-se les dinàmiques productives del món i saber si aquestes són o no les més idònies.

En el documental, la càmera de Rahul Jain viatja lleugera pels passadissos d’un submón invisible, on humans i màquines són la mateixa cosa. Jain debuta amb una obra valenta i personal. Les curtes converses que manté amb els treballadors descol·loquen i afegeix una nova capa de lectura a un film que va més enllà de la denúncia de l’explotació laboral. En una reflexió sobre com observem, incrèduls, una realitat dramàtica que atrapa per la seva esplendor sonora i visual.

El documental, inclòs en el cicle Docs Barcelona del Mes, podrà veure's aquest dijous, dia 11, a les 9 del vespre, i diumenge, dia 14, a les 6 de la tarda. El preu de l'entrada és de 3 euros, gratuïta per als socis de l'Ateneu.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»