EN MOVIMENT | ATENEU COOPERATIU

L’Ateneu vol ser un punt de referència de la cultura transformadora

El Cercle de Cultura de l’Ateneu, format per les cooperatives Casa de la Música de Manresa, Txarango i Kult, ofereix acompanyament a projectes culturals del territori

Una de les darreres activitats organitzades, que es pot visualitzar online, ha resolt dubtes al voltant de l’Estatut de l’artista i la reforma laboral

​Klaab: democratitzar la tecnologia des del Solsonès

| 22/02/2023 a les 10:28h
Arxivat a: En moviment, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/02/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Cercle de Cultura de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central vol ser un punt de referència de la cultura transformadora de la Catalunya Central. Un dels seus serveis principals és oferir acompanyament a projectes culturals del territori. Les entitats que conformen el Cercle i que proposen aquests assessoraments personalitzats són les cooperatives Casa de la Música Manresa, Txarango i Kult. “Hauríem d’aconseguir ser un paraigua on es sentissin còmodes diferents iniciatives i on nosaltres poguéssim facilitar la seva intercooperació”, expliquen des del Cercle. 

Les tres cooperatives coincideixen en el fet que la contractació artística és un tema que no està ben resolt legalment i, per això, també presten el servei d’assessorament en l’àmbit laboral. Una de les darreres activitats organitzades pel Cercle ha estat la xerrada sobre l’Estatut de l’artista i la reforma laboral, on l’advocat Perfecto Alonso s’ha encarregat de resoldre dubtes al voltant de qüestions com ara en quin punt es troba l’Estatut de l’artista després que s’aprovés el passat mes de març i quins són els següents passos que cal donar. 

Segons informa el Cercle de Cultura, l’estatut suposa un primer paquet de mesures que garanteixen els drets de les persones professionals de la cultura. Entre els punts destacats d’aquest Reial decret llei, hi destaca la inclusió d’un contracte laboral artístic, de duració determinada i que atengui les necessitats específiques del sector, caracteritzat per la temporalitat i la intermitència de la seva activitat. La xerrada completa es pot visualitzar online i escoltar a través del podcast de Cases de la Música.

A partir d’aquesta temàtica, el Cercle vol crear una infografia explicativa i presentar-la públicament durant els pròxims mesos. A finals de setembre el grup de treball de l’Ateneu també va organitzar un debat sobre cultura i conflicte, que va comptar amb David Cacchione, integrant de Banda Bassotti i coordinador de la Caravana Antifeixista pel Donbass, i Àlex Pujols, baixista de Txarango i membre del duet de música i humor Arribar i Ploure.

Grau d’expertesa

Casa de la Música de Manresa, pertanyent a la xarxa Cases de la Música, és un projecte social i musical per promoure la formació, la creació, els concerts i la difusió de la música moderna. Txarango és una cooperativa de músics amb una àmplia trajectòria artística i vinculada a diferents projectes socials i Kult es defineix com una comunitat oberta de pensament, cultura i acció transformadora, formada per les editorials Tigre de Paper, Bellaterra Edicions i l’Agulla Daurada, la revista Catarsi Magazín i la fira d’idees i llibres radicals Literal. Les tres cooperatives compten amb expertesa en els seus sectors, que són l’àmbit musical, la producció d’esdeveniments i el sector editorial i del pensament crític. La cultura és un dels eixos de treball de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, juntament amb l’agroalimentació, l’habitatge, l’energia, les cures i la intercooperació.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»