En Moviment | Cooperativisme

Presenten a Manresa la nova cooperativa de serveis a l’hostaleria responsable de la XAREC

La nova entitat pretén agrupar empreses i entitats de restauració i turisme reponsable d'arreu de Catalunya

La trobada d'empreses de l'hostaleria sostenible de la Catalunya Central formava part de la Setmana de l'Economia Social i Solidària de Manresa

La XAREC treballarà amb els ateneus cooperatius per estendre pel territori la nova cooperativa de serveis de l’hostaleria i el turisme socialment responsable

| 31/05/2018 a les 23:15h
Arxivat a: En moviment, Setmana de l'Economia Social i Solidària de Catalunya, XAREC, restauració, turisme, hostaleria, cooperativisme
Ignasi Niubó, de la cooperativa La Sargantana, explicant el nou projecte de la XAREC a la trobada de dimarts a Manresa
Ignasi Niubó, de la cooperativa La Sargantana, explicant el nou projecte de la XAREC a la trobada de dimarts a Manresa | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/05/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una quinzena de representants d’empreses i entitats de restauració i turisme van participar aquest dimarts a la tarda a la trobada de projectes d’hostaleria responsable que es va fer al Palau Firal de Manresa en el marc de la Setmana de l’Economia Social i Solidària. Convocaven la trobada els organitzadors de la Setmana, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb la XAREC, que hi va presentar la nova cooperativa de serveis al sector de l’hostaleria responsable. Una cooperativa que té per objectiu construir el nou projecte conjuntament amb les iniciatives que estan treballant en els àmbits de la restauració i del turisme a partir dels principis de l’economia social i solidària i d’aquí que s’estigui presentant pels diferents territoris de Catalunya; ara era el torn de la Catalunya Central.

A la trobada hi van participar iniciatives de les comarques del Bages, Osona, el Berguedà, el Solsonès i l’Anoia, des bars o restaurants a albergs o hotels. Des de la XAREC se’ls va exposar el nou projecte, que pretén treballar en xarxa i alhora dotar de serveis comuns als establiments de restauració i turisme responsable del país, amb l’objectiu de diferenciar i donar visibilitat a una oferta sostenible i compromesa amb el territori, amb les persones i amb un treball digne, en un sector cada vegada més precaritzat i depredador del territori que l’acull. Els participants a la trobada, en aquest sentit, van treballar a partir d’aquells criteris que els singularitzen respecte la resta d’oferta a partir dels principis de l’economia social i solidària, tot i que no en tots els casos essent cooperativa.

La trobada formava part de la Setmana de l’Economia Social i Solidària de Manresa, que des de dilluns ofereix un seguit d’actes que posen en valor aquest tipus d’economia, així com el comerç just. La Setmana culminarà amb la Mostra d’Economia Social i Solidària que durant tot el dissabte farcirà d’actes per a tota la família l’entorn de la fàbrica dels Panyos a tocar del riu Cardener. La XAREC, per la seva part, té convocada per dilluns vinent una nova trobada al Bages mateix destinada en aquest cas específicament a establiments turístics de tot el país. La trobada, de format obert i amb l’objectiu de construir el projecte entre totes les iniciatives presents, es farà a Els Caus de Mura, una de les iniciatives que estan impulsant el nou projecte.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»