El Diacrític

Uns sindicats i una patronal sense escrúpols

«Fa dos anys, es va crear una Taula de càrnies amb els grans sindicats grocs i la patronal on discuteixen la jugada sense la presència d’altres sindicats petits i sense cap representant dels treballadors i treballadores afectats»

«La classe treballadora no ha de donar les gràcies a ningú pel fet de tenir feina; ben al contrari, són els treballadors i treballadores els qui generen els beneficis milionaris del sector carni»

El fred de Vic i l'escalfor de la lluita

| 20/02/2018 a les 21:24h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, indústria agroalimentària, indústria càrnia, falses cooperatives, explotació laboral, sindicats, lluita obrera, Montse Castañé, Càrnies en Lluita
Protesta de treballadors de Le Porc Gourmet després de la rua de cotxes reivindicativa de diumenge
Protesta de treballadors de Le Porc Gourmet després de la rua de cotxes reivindicativa de diumenge | Càrnies en Lluita
On hem arribat? Ara tenim vint-i vuit famílies al carrer i, a partir del dia 1 de març n’hi podem tenir cinc-centes més que, de fet, ja han rebut una notificació en aquest sentit.

I és que el senyor Jorge Samper, del Grupo Jorge, propietari de l’escorxador Le Porc Gourmet, escorxador de Santa Eugènia de Berga, a Osona, no vol complir la nova llei catalana de cooperatives que es va aprovar el mes de març de 2017 i que atorga als treballadors uns drets comparables als mínims dels treballadors i treballadores contractats.

Pel que fa als sindicats grocs de la vergonya, ja fa vint-i-tres anys que sabien què passava amb les falses cooperatives però mai no hi han fet res. Sense cap escrúpol, en comptes d’ajudar la classe treballadora sempre donen suport a la patronal. Juntament amb el govern corrupte de l’estat espanyol, aproven reformes laborals precàries, pensions miserables, etcètera. Per exemple, el Pacte de Toledo es carrega sense cap escrúpol el patrimoni de la seguretat social. També s’han carregat el sindicalisme, i arrasen amb tot. Qui en rep sempre les conseqüències és la classe treballadora. Només es belluguen quan es volen penjar les medalles d’una feina feta per altres persones o entitats i fer-se la foto.

La patronal diu que té un codi de bones pràctiques, però els seus fets només afavoreixen  una precarietat laboral tan extrema que de fet és un  esclavatge. S’ajuden entre ells i són els treballadors els qui en reben les conseqüències directes.

També sabem que, fa dos anys, es va crear una Taula de càrnies amb els grans sindicats grocs i la patronal on discuteixen la jugada sense la presència d’altres sindicats petits i sense cap representant dels treballadors i treballadores afectats. 

Nosaltres no tenim cap confiança en aquesta Taula de les càrnies. Creiem que no arreglarà  la situació extremadament precària de les treballadores i treballadors més vulnerables, ja que ni tan sols els dóna veu i vot.

I és que la classe treballadora no ha de donar les gràcies a ningú pel fet de tenir feina; ben al contrari, són els treballadors i treballadores els qui generen els beneficis milionaris del sector carni de què gaudeix aquesta patronal.

Si els integrants d’aquesta Taula sabessin què és treballar  jornades maratonianes amb un sou indigne i unes condicions d’esclavatge, potser es plantejarien treballar amb eficàcia. I això sense parlar de la situació d’extrema alarma social d’aquestes famílies que estan al carrer sense cobertura econòmica de cap mena.

Ara estan al carrer centenars de famílies vulnerables; però demà podem ser qualsevol de nosaltres, perquè el frau de llei dels falsos autònoms s’està estenent a altres sectors. Per tant, aquesta problemàtica ens toca de ple.

Justament, les treballadores i treballadors de Le Porc Gourmet, amb la seva lluita i dignitat, són un exemple per a tota la classe treballadora. Són la base d’aquesta república socialista i feminista que volem construir.

Ja n’hi ha prou que la classe treballadora continuï ajupida! Ja és hora que ens posem dempeus i sortim a lluitar pels drets que els nostres pares i mares, avis i àvies van aconseguir i que ens hem deixat prendre!

Quin futur tindran les nostres futures generacions, si no lluitem? Cap ni un! Lluitem ja per un treball digne!

Paralitzem el país i l’estat espanyol! Fem vaga general!

Visca la classe treballadora! Pits i collons!


Montse Castañé i Roque és membre de la COS i de Càrnies en lluita

 
Productes alimentaris transformats en un supermercat
Productes alimentaris transformats en un supermercat | Fancycrave.com
Lina Costa
01/01/1970
Lina Costa debuta com a articulista defensant que «no ens podem limitar a creure que podem fer el capitalisme «més sostenible», quan la mateixa base d’aquest sistema és l’arrel dels problemes que la sostenibilitat vol combatre» | «La idea de societat sostenible en el seu conjunt implica canvis profunds en tots els nivells de l’organització social, així com també en els hàbits personals de tots els seus habitants»
Guida Martín ensenyant una mostra del segell de qualitat de la XAREC
Guida Martín ensenyant una mostra del segell de qualitat de la XAREC | Sara Blázquez
01/01/1970
La xarxa de restauració cooperativa nascuda el 2013 s’obre al sector del turisme responsable per visibilitzar i enrobustir un model més enllà del que precaritza el treball, la comunitat i el territori | S’organitza a partir d’una cooperativa de serveis als projectes associats que ja té molt avançat el disseny d’un segell de qualitat dels establiments que treballen en la línia del Manifest presentat aquest dimecres a Barcelona
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari
01/01/1970
Article de Mohammed Laghmari, un dels vuitanta treballadors acomiadats a Le Porc Gourmet per no haver-se volgut canviar de falsa cooperativa | «Estic cansat de ser testimoni de com en ple segle XXI i en un país presumptament desenvolupat l’esclavisme, el masclisme i el racisme continuen sent molt presents en bona part dels escorxadors»