El Diacrític

Deu mesos de la nova llei de cooperatives i el frau continua

«És trist que s'aprovin lleis i ningú faci un seguiment per veure'n el grau de compliment»

«Tal com va dir una persona molt important en l'escalafó jeràrquic de l'empresa «per què hem de respectar nosaltres una llei catalana si no som una empresa catalana»

Treballadors de Le Porc Gourmet denuncien l'empresa en sentir-se coaccionats perquè es passin a una falsa cooperativa gallega

| 30/01/2018 a les 08:13h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, indústria càrnia, indústria agroalimentària, falses cooperatives, Le Porc Gourmet, Grupo Jorge
Treballadors a la sortida de la falsa cooperativa Clavial, el 16 de desembre passat a Vic | Marco S. Noferini
Ja són deu els mesos que s'han complert des que es va aprovar en el Parlamen, el 28 de març passat, la nova llei catalana de cooperatives. Deu mesos on l'esperança de milers de treballadores i treballadors de tantes falses cooperatives, de veure millorar les seves precàries condicions laborals i la seva escassa protecció social, s'ha tornat en una amarga decepció i en una total desconfiança cap al sistema, les institucions i aquells que suposadament els representen des dels seus escons, però poc o gens semblen voler fer per ells.

Que il·lusos que vam ser confiant que amb el canvi de la llei, tot i tenint clar que era un simple pegat, es millorarien les condicions laborals de molts treballadors i faria poc atractiu el famós frau de llei del fals cooperativisme, del que alguns han tret un bon benefici.

Com han d'estar rient els poderosos amos d'algunes importants empreses, càrnies i d'altres sectors, i els que són darrere de les cooperatives que tenen subrogats la major part dels diversos serveis de les mateixes en veure's lliures de l'obligat compliment d'una llei.

És descoratjador veure les condicions de treball, els escassos drets i les baixes retribucions de milers de treballadors que semblen haver estat despullats de la seva condició d'éssers humans per convertir-se i ser tractats com a meres eines substituïbles i prescindibles del procés productiu. És trist que s'aprovin lleis i ningú faci un seguiment per veure'n el grau de compliment. I no té lògica que l'administració (com podria ser la Inspecció de Treball) no posi fi al fals cooperativisme i sancioni a qui no compleixi amb la llei.

Però el tema no acaba aquí, ja que fa ja uns mesos que se sabia que el totpoderós Grup Jorge, grup empresarial que es troba darrere d'alguns dels escorxadors més importants de la comarca d'Osona, ja tenia preparat un pla B per si realment arribava el moment en el qual les cooperatives que li aporten la major part dels seus treballadors es veien en l'obligació d'haver de complir la llei, i amb això al reconeixement d'uns salaris i drets equivalents als dels treballadors regulats pel conveni carni. La solució trobada per l'empresa per evitar veure incrementats els costos repercutits per l'increment de salaris i cotitzacions, en haver de respectar les cooperatives la nova llei catalana, ha estat convidar a treballadores i treballadors de les cooperatives que fins ara els havien aportat la mà d'obra, algunes vegades pressionant-los, a acceptar un canvi de cooperativa a una altra amb seu lluny de Catalunya, atès que de quedar-se en les antigues cooperatives podrien perdre el treball vista la intenció de no renovar els contractes amb les seves cooperatives. I és per tot això que bona part de les treballadores i treballadors cooperativistes que presten els seus serveis en l'escorxador Le Porc Gourmet, del totpoderós Grup Jorge, estan sent recol·locats a Auga SCCL, una cooperativa amb seu a la província de Lugo. Tal com va dir una persona molt important en l'escalafó jeràrquic de l'empresa «per què hem de respectar nosaltres una llei catalana si no som una empresa catalana».

Així és com estan les coses, després de deu mesos d'haver-se aprovat la llei catalana de cooperatives. Però malgrat tot l'exposat, que alguns no cantin victòria abans d'hora, perquè des de Càrnies en Lluita, per molt que alguns se les vegin molt felices, seguirem donant guerra i ajudant als explotats i maltractats treballadors de la totpoderosa indústria càrnia, i no cessarem en la nostra obstinació fins a aconseguir que es compleixi la llei i s'equiparin les condicions laborals dels falsos cooperativistes amb les dels treballadors del sector on presten el seu servei. La lluita contínua.

I si voleu saber més dels excessos i pràctiques fraudulentes de la indústria càrnia no us perdeu el programa Salvados de la Sexta d'aquest diumenge.
Safates de porexpan amb fruita en una botiga de productes ecològics de Gràcia | Arnau Comajoan
Arnau Comajoan Cara
01/01/1970
Arnau Comajoan escriu aquest article redefinint alguns conceptes entorn a l'anomenada «sobirania alimentària» a partir del seu periple per alguns establiments alimentaris suposadament ecològics de Gràcia | «La globalització del capitalisme ha aconseguit que trobem normal, necessari, un dret, menjar fruites de l'altra punta del món, com si no poguéssim viure perfectament alimentant-nos de les fruites (de temporada) que podem cultivar aquí amb les característiques del nostre territori i les condicions climàtiques que tenim»
Anna Ribas i Thaïs Serrà, al davant del CAP de Santa Eugènia de Berga | Anna Jordana
Ferran Domènech
01/01/1970
« Si han de portar el nen al metge perquè es troba malament han de deixar de treballar un dia» | «Tenen la part dolenta dels autònoms i la part dolenta dels assalariats» | El CAP de Santa Eugènia de Berga aten diàriament de lesions entre cinc i set treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet
Els cinc mossos asseguts a la banqueta dels acusats, aquest matí a l'Audiència de Barcelona | Jesús Rodríguez
Jesús Rodríguez
01/01/1970
Les víctimes denuncien fins a quaranta cops de porra en l'episodi viscut el maig de l'any 2014 durant el desallotjament del centre social barceloní | Els informes mèdics acrediten lesions i fractures al cap, l'orella, el braç o la mà, entre altres