El Diacrític

Deu mesos de la nova llei de cooperatives i el frau continua

«És trist que s'aprovin lleis i ningú faci un seguiment per veure'n el grau de compliment»

«Tal com va dir una persona molt important en l'escalafó jeràrquic de l'empresa «per què hem de respectar nosaltres una llei catalana si no som una empresa catalana»

Treballadors de Le Porc Gourmet denuncien l'empresa en sentir-se coaccionats perquè es passin a una falsa cooperativa gallega

| 30/01/2018 a les 08:13h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, indústria càrnia, indústria agroalimentària, falses cooperatives, Le Porc Gourmet, Grupo Jorge
Treballadors a la sortida de la falsa cooperativa Clavial, el 16 de desembre passat a Vic | Marco S. Noferini
Ja són deu els mesos que s'han complert des que es va aprovar en el Parlamen, el 28 de març passat, la nova llei catalana de cooperatives. Deu mesos on l'esperança de milers de treballadores i treballadors de tantes falses cooperatives, de veure millorar les seves precàries condicions laborals i la seva escassa protecció social, s'ha tornat en una amarga decepció i en una total desconfiança cap al sistema, les institucions i aquells que suposadament els representen des dels seus escons, però poc o gens semblen voler fer per ells.

Que il·lusos que vam ser confiant que amb el canvi de la llei, tot i tenint clar que era un simple pegat, es millorarien les condicions laborals de molts treballadors i faria poc atractiu el famós frau de llei del fals cooperativisme, del que alguns han tret un bon benefici.

Com han d'estar rient els poderosos amos d'algunes importants empreses, càrnies i d'altres sectors, i els que són darrere de les cooperatives que tenen subrogats la major part dels diversos serveis de les mateixes en veure's lliures de l'obligat compliment d'una llei.

És descoratjador veure les condicions de treball, els escassos drets i les baixes retribucions de milers de treballadors que semblen haver estat despullats de la seva condició d'éssers humans per convertir-se i ser tractats com a meres eines substituïbles i prescindibles del procés productiu. És trist que s'aprovin lleis i ningú faci un seguiment per veure'n el grau de compliment. I no té lògica que l'administració (com podria ser la Inspecció de Treball) no posi fi al fals cooperativisme i sancioni a qui no compleixi amb la llei.

Però el tema no acaba aquí, ja que fa ja uns mesos que se sabia que el totpoderós Grup Jorge, grup empresarial que es troba darrere d'alguns dels escorxadors més importants de la comarca d'Osona, ja tenia preparat un pla B per si realment arribava el moment en el qual les cooperatives que li aporten la major part dels seus treballadors es veien en l'obligació d'haver de complir la llei, i amb això al reconeixement d'uns salaris i drets equivalents als dels treballadors regulats pel conveni carni. La solució trobada per l'empresa per evitar veure incrementats els costos repercutits per l'increment de salaris i cotitzacions, en haver de respectar les cooperatives la nova llei catalana, ha estat convidar a treballadores i treballadors de les cooperatives que fins ara els havien aportat la mà d'obra, algunes vegades pressionant-los, a acceptar un canvi de cooperativa a una altra amb seu lluny de Catalunya, atès que de quedar-se en les antigues cooperatives podrien perdre el treball vista la intenció de no renovar els contractes amb les seves cooperatives. I és per tot això que bona part de les treballadores i treballadors cooperativistes que presten els seus serveis en l'escorxador Le Porc Gourmet, del totpoderós Grup Jorge, estan sent recol·locats a Auga SCCL, una cooperativa amb seu a la província de Lugo. Tal com va dir una persona molt important en l'escalafó jeràrquic de l'empresa «per què hem de respectar nosaltres una llei catalana si no som una empresa catalana».

Així és com estan les coses, després de deu mesos d'haver-se aprovat la llei catalana de cooperatives. Però malgrat tot l'exposat, que alguns no cantin victòria abans d'hora, perquè des de Càrnies en Lluita, per molt que alguns se les vegin molt felices, seguirem donant guerra i ajudant als explotats i maltractats treballadors de la totpoderosa indústria càrnia, i no cessarem en la nostra obstinació fins a aconseguir que es compleixi la llei i s'equiparin les condicions laborals dels falsos cooperativistes amb les dels treballadors del sector on presten el seu servei. La lluita contínua.

I si voleu saber més dels excessos i pràctiques fraudulentes de la indústria càrnia no us perdeu el programa Salvados de la Sexta d'aquest diumenge.
Francisco Castro, a Vic, el 7 de febrer passat | Sara Blázquez
Josep Comajoan
01/01/1970
L'escriptor i editor gallec Francisco Castro va presentar a Manlleu 'Em deia Simbad', traducció al català d'un novel·la pensada per explicar l'Alzheimer a infants i adolescents | «En línies generals els polítics són una gent desastrosa que està en Cultura com podien estar en Mitjons, si existís un ministeri d’això»
Anna Gabriel | Parlament
Jordi Martí Font
01/01/1970
«Gràcies per no arronsar-te i mirar de cara, amb boca ampla i francès de l'Ille de France, el món que ens intenta fer callar i que ens vol reduir a la veu estrafeta dels qui demanen disculpes als amos dient que «jo no ho sabia», «tot era broma», «...un simulacre» o «van ser els voluntaris» | «Gràcies per ser crítica i autocrítica i no acceptar les lloances ni quan aquestes vénen del costat més proper»
Protesta de treballadors de Le Porc Gourmet després de la rua de cotxes reivindicativa de diumenge | Càrnies en Lluita
Montse Castañé
01/01/1970
«Fa dos anys, es va crear una Taula de càrnies amb els grans sindicats grocs i la patronal on discuteixen la jugada sense la presència d’altres sindicats petits i sense cap representant dels treballadors i treballadores afectats» | «La classe treballadora no ha de donar les gràcies a ningú pel fet de tenir feina; ben al contrari, són els treballadors i treballadores els qui generen els beneficis milionaris del sector carni»