Jornada de protesta a Le Porc Gourmet contra la repressió als treballadors de les càrnies

Càrnies en Lluita convoca una concentració i un sopar popular dissabte al vespre al costat de l'escorxador de Santa Eugènia de Berga

Entre altres motius volen protestar pel que qualifiquen de «repressió ferotge» contra uns treballadors pel sol fet de participar en una assemblea informativa

, Santa Eugènia de Berga | 28/08/2017 a les 20:00h
Arxivat a: En moviment, indústria càrnia, indústria agroalimentària, drets laborals, falses cooperatives, TAIC, Le Porc Gourmet, Grupo Jorge
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/08/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Càrnies en Lluita convoca per aquest dissabte, 2 de setembre, una nova mobilització al costat de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Entre altres coses, en aquest cas es convoca la concentració per protestar pel que Càrnies en Lluita qualifica de «repressió ferotge» cap als treballadors de la falsa cooperativa TAIC d'escorxadors de Saragossa i Zuera, localitat propera a la capital aragonesa, on precisament té el seu centre neuràlgic el Grupo Jorge, propietari també de Le Porc Gourmet. En aquest cas, a part de la concentració, convocada a les 10 del vespre de dissabte, es farà un sopar popular amb menjar que es pot portar cadascú per compartir amb la resta d'assistents a l'acció.

En concret, segons explica Càrnies en Lluita en un comunicat, el 5 d'agost passat es va fer una assemblea de treballadors de falses cooperatives de les càrnies a Saragossa. Va ser després que es fes pública aquesta assemblea que, segons Càrnies en Lluita, es van produit un segguit d'acomiadaments -en forma d'expulsió de les falses cooperatives- i amenaces cap a treballadors que havien participat, ni que fos a títol informatiu, en aquesta assemblea. Alhora, segons el mateix comunicat, es contractava per part de TAIC, la falsa cooperativa afectada, més de 30 nous treballadors «desinformats». Que una simple assistència a una assemblea informativa hagi generat el que ells qualifiquen de repressió greu i arbitrària, demostra al parer de Càrnies en Lluita, que «les suposades cooperatives càrnies no funcionen com a autèntiques cooperatives, ja que tenen un funcionament jeràrquic absolutament vertical i prepotent».

Des de Càrnies en Lluita aprofiten per mostra el malestar per la lentitud amb què s'està aplicant la nova llei de cooperatives que hauria de dotar de més drets laborals als treballadors de les falses cooperatives. «Semblava que les coses havien de canviar, i s'esperava que des d'Inspecció de Treball es fes respectar la nova llei i s'abolissin les condicions de treball que podrien qualificar-se d'esclavatge, cosa que encara no ha passat», diu el comunicat de l'entitat, que aquest dilluns també ha denunciat que Mútua Intercomarcal ha negat un mes de baixa a un treballador de l'escorxador Esfosa de Vic malgrat l'evidència de la ferida. Càrnies en Lluita ha acompanyat el text de denúncia d'una fotografia on es pot veure clarament una ferida oberta.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Safates de porexpan amb fruita en una botiga de productes ecològics de Gràcia | Arnau Comajoan
Arnau Comajoan Cara
01/01/1970
Arnau Comajoan escriu aquest article redefinint alguns conceptes entorn a l'anomenada «sobirania alimentària» a partir del seu periple per alguns establiments alimentaris suposadament ecològics de Gràcia | «La globalització del capitalisme ha aconseguit que trobem normal, necessari, un dret, menjar fruites de l'altra punta del món, com si no poguéssim viure perfectament alimentant-nos de les fruites (de temporada) que podem cultivar aquí amb les característiques del nostre territori i les condicions climàtiques que tenim»
Anna Ribas i Thaïs Serrà, al davant del CAP de Santa Eugènia de Berga | Anna Jordana
Ferran Domènech
01/01/1970
« Si han de portar el nen al metge perquè es troba malament han de deixar de treballar un dia» | «Tenen la part dolenta dels autònoms i la part dolenta dels assalariats» | El CAP de Santa Eugènia de Berga aten diàriament de lesions entre cinc i set treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet
Els cinc mossos asseguts a la banqueta dels acusats, aquest matí a l'Audiència de Barcelona | Jesús Rodríguez
Jesús Rodríguez
01/01/1970
Les víctimes denuncien fins a quaranta cops de porra en l'episodi viscut el maig de l'any 2014 durant el desallotjament del centre social barceloní | Els informes mèdics acrediten lesions i fractures al cap, l'orella, el braç o la mà, entre altres